Magazin

Grijanje negativno utiče na sobne biljke: Nekoliko savjeta kako da ih zaštitite i da ostanu zdrave tokom zime

Tokom hladnijeg perioda godine, zbog centralnog grijanja i grijalica na struju, vazduh u našem domu postaje izuzetno suv.

Cvijeće u saksiji
FOTO: DOBBIES GARDEN CENTRES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Zbog toga se nerijetko dešava da cvijeće vene, a pored ovog, razlog je i nedostatak svjetla.

S obzirom na to da većina domaćica obožava cvijeće, mi vam donosimo savjete pomoću kojih će ono biti zdravo sve do proljeća.

Sobno i saksijsko cvijeće ne bi trebalo da držite na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mjestu. Idealna sobna temperatura trebalo bi da se kreće između 15 i 20 stepeni.

Ako ste sobnim biljkama obezbijedili ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete da prihranjujete većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba da procvjeta, poput ciklame.

Saksijskom bilju sada obavezno i redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, kako bi biljka mogla nesmetano da raste i da se razvija.

Pročitajte još

Takođe bi trebalo da izbjegavate da stavljate cvijeće na mjestima gdje ima promaje. Ovo važi čak i tada kada provjetravate sobe. Cvijeće traži svjetlost, te saksije treba da držite blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.

Većinu sobnog cvijeća zimi ne treba često zalijevati.

Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. Za one koji ne znaju, sobno bilje bolje podnosi suvu zemlju, nego natapanje vodom. S druge strane, sobno bilje koje cvjeta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana, prenosi Telegraf.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije