Društvo

GRUBEŠA ISTRAJAN “Detaljno istražiti svaki eventualni kriminal u Aluminiju"

Ministar pravosuđa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša izjavio je da pravosudne i druge institucije moraju utvrditi odgovornost svih koji su svojim djelima i eventualnim zloupotrebama doveli mostarsku kompaniju “Aluminij” do duga od 400 miliona KM i na kraju do zaustavljanja proizvodnje.

GRUBEŠA ISTRAJAN “Detaljno istražiti svaki eventualni kriminal u Aluminiju"
Foto: Srna

Zalažem se da se svaki eventualni kriminal i zloupotrebe istraže i procesuiraju ako se dokažu. Važno je da BiH profunkcioniše kao pravna država i pošalje poruku svima kako je sigurna, pa između ostalog i za buduća ulaganja – rekao je Grubeša.

On ističe da trebaju odgovarati svi koji su radili protiv zakona, zloupotrijebili položaj ili ovlašćenja.

Grušeša je rekao da “Aluminij”, kao jedno od najvažnijih i strateških preduzeća u BiH, prolazi kroz najveću krizu od svoga postojanja, a konačno gašenje ovog preduzeća bi imalo nesagledive posljedice za cijelu privredu BiH i direktne štete i izvan granica zemlje.

– Država mora stati iza `Aluminija` i pomoći mu da se digne na noge. Jedan od koraka je da se krene s novim `Aluminijem`, neopterećenim problemima, s novim investitorima, a s druge da pravosuđe uključi sve relevantne i institucije i mjere i istraži sve nepravilnosti u dosadašnjem poslovanju ovog preduzeća – rekao je Grubeša.

On naglašava da je to jedini način da se spasi ovo važno preduzeće, saopšteno je iz HDZ BiH, čiji je Grubeša član.

Scroll Up