Svijet

GRUPA MLADIH TURAKA SKRNAVILA CRKVU U BEČU Šutirali šta su stigli i uzvikivali "Alahu Akbar" (FOTO)

Nakon što je u Francuskoj došlo do islamističkog motivisanog ubistva u jednoj katoličkoj crkvi, u Beču je grupa mladih porijeklom iz Turske upala u jednu crkvu gdje se iživljavala.

GRUPA MLADIH TURAKA SKRNAVILA CRKVU U BEČU Šutirali šta su stigli i uzvikivali "Alahu Akbar" (FOTO)
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Prema pisanju medija, oko 30 mladih upalo je u crkvu Antonskirhe u 10. bečkom okrugu, gdje su šutirali sve na šta su naišli i uzvikivali “Alahu akbar”.

Sveštenik je pozvao policiju, ali kada je patrola stigla do crkve grupa mladih islamista je pobjegla.

Služba za zaštitu ustavnosti i borbu rpotiv terorizma preuzela je istragu ovog slučaja.

Mediji tvrde da se radi o grupi mladih turskog porijekla koji su samo par sati prije ovog incidenta u crkvi, zbog ispada nakon čega ih je kontrolisala policija.

Takođe se pretpostavlja da se radi o grupi islamista koji su pred ljeto izazvali nemire u 10. bečkom okrugu, napadom na proteste Kurda.

– Mi se suprostavljamo svakom obliku ekstremizma, i tu nema tolerancije. U Austriji nećemo dozvoliti da neko ugrožava pravo na slobodu vjeroispovijesti, i štitićemo hrišćansku zajednicu svim snagama – poručio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

On je, povodom ovog slučaja, kazao da je naložio generalnom direktoru za javnu bezbjednost da pojača kontrole u 10. bečkoj opštini.

Kancelar Sebastijan Kurc rekao je da svi hrišćani u Austriji moraju imati mogućnost da slobodno i bezbjedno žive svoju vjeru.

– Odlučno ćemo nastaviti borbu protiv političkog islama – naglasio je Kurc.

Portparol bečke biskupije Mihael Priler rekao je da se radi o ozbiljnom incidentu, jer vjernici moraju imati pravo da bezbjedno dolaze u crkvu.

– To pravo je stub za miroljubivi sužvot i mora biti zaštićen – zatražio je Priler.