Biznis

GUBITAK OD 730 MILIJARDI DOLARA Zbog pandemije turizam pao za 70 ODSTO

U svijetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja za osam ovogodišnjih mjeseci bilo 70 posto ili oko 700 miliona međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vrijeme lani, saopštila je Svjetska turistička organizacije UN (UNWTO).

GUBITAK OD 730 MILIJARDI DOLARA Zbog pandemije turizam pao za 70 ODSTO
FOTO: JEROME FAVRE/EPA

Samo u julu ove godine, prema podacima Svjetskog turističkog barometra UNWTO, međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo je 81 posto, a u avgustu 79 posto manje nego u tim mjesecima prošle godine, za koje se zna da su tradicionalno najprometniji za turizam u jednoj godini i vrhunac ljetne sezone na sjevernoj hemisferi.

– Pad do kraja avgusta ove godine od 70 posto ili sa 700 miliona manje međunarodnih dolazaka u svijetu u odnosu na isti period 2019. znači i gubitak od oko 730 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak nego što je turizam zabilježio u globalnoj ekonomskoj i financijskoj krizi 2009. – naglašava UNWTO.

Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili kaže da to ima i “dramatične socijalne i ekonomske posljedice jer dovodi u opasnost milione radnih mjesta i preduzeća”, navodeći da to traži “hitnu potrebu za sigurnim ponovnim pokretanjem turizma, na pravovremen i koordinidsan način”.

FOTO: NATAŠA TELEBAK/RAS SRBIJA
FOTO: NATAŠA TELEBAK/RAS SRBIJA

Svi svjetski regioni su za osam mjeseci imali velike padove međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a najveći, od gotovo 80 posto, Azija i Tihi okean, koji su bili prvi na udaru kovida-19.

Afrika i Bliski istok zabilježile su skoro 70 posto manje dolazaka stranih turista, dok je tih dolazaka u Evropi bilo 68 posto manje, a u obje Amerike 65 posto manje.

UNWTO ponavljaju svoju raniju prognozu da će 2020, ako se nastavi porast broja zaraženih, što se događa u jesen, završiti sa padom međunarodnih turističkih dolazaka od skoro 70 posto u odnosu na 2019.

Pročitajte još

– Potražnja za putovanjima i dalje je slaba zbog stalne neizvjesnosti oko pandemije i slabog povjerenja, a oporavak međunarodne potražnje moguće je u ovakvim okolnostima očekivati uglavnom u trećem kvartalu 2021 – poručuju iz te UN specijalizovane agencije za turizam, na osnovu mišljenja stručnjaka iz cijelog svijeta.

Međutim, oko 20 posto tih stručnjaka smatra da bi se povratak industrije turizma u jačem obliku mogao desiti tek 2022.

Oni ne očekuju da će se ograničenja putovanja kao glavna prepreka na putu oporavka brzo ukidati, ni da će se brzo vratiti povjerenje i sigurnost putnika za putovanja, prije svega jer, kako ocjenjuju, suzbijanje korona virusa ide sporo.