Kultura

Gudački kvartet približava klasičnu muziku osnovcima: Koncert za 400 mališana iz banjalučkih područnih škola

Udruženje građana za promociju umjetnosti, nauke, kulture i sporta u društvu „Punks“, danas će u nekoliko područnih banjalučkih osnovnih škola, održati didaktički koncert u sklopu  projekta „Muzikom kroz škole“.

Gudački kvartet približava klasičnu muziku osnovcima: Koncert za 400 mališana iz banjalučkih područnih škola
FOTO: SHUTTERSTOCK

Planirano je da se koncerti, čiji je cilj decentralizacija muzičke kulture i obezbjeđenje kvalitetnog muzičkog umjetničkog iskustva, održe za 400 učenika u područnim školama Pervan i Borkovići, te centralnoj školi „Miroslav Antić“ u Bistrici. Planiran je i koncert za učenike škole „Sveti Sava“ na Pavlovcu.

Didaktički koncerti podrazumijevaju koncerte u kojima učesnici koncerta u interaktivnom odnosu sa publikom. Djeca će kroz razgovor sa umjetnicima saznati mnogo više o djelima, kompozitorima, kao i instrumentima što je takođe prihvatljivo za njihov uzrast jer djeca u interaktivnom odnosu lakše održavaju pažnju – rekao je Darko Ratković, predsjednik udruženja.

Koncert će održati Banjalučki gudački kvartet, kao i solista Sunčica Lončar. Autor projekta je Darko Ratković asistent Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci.

– Ovo je prvi put da realizujemo jedan ovakav projekat u školama. U pitanju je iskustveni koncert nastao u okviru projekta Decentralizacije kulture. Ideja nam je da muzički sadržaj i koncerta približimo djeci iz ruralnih područja grada Banjaluka – objasnio je on.

Koncert će se izvoditi u područnim školama i oko 400 učenika i nastavnika će se naći u publici

– Koncert izvodi gudački kvartet koji čine profesori Muzičke škole Vlado Milošević u Banjaluci. Aleksandra Pereula, prva violina, Biljana Radulović, druga violina, Biljana Kremenović, viola, Dalibor Slavnić, violončelo, zajedno sa Sunčicom Lončar, profesoricom flaute. Projekat je osmislio asistent na Filozofskom fakultetu Darko Ratković, koji se bavi metodikom nastave muzičke kulture – rekao je Ratković.

Koncert je specifičan jer predviđa interakciju tj. razgovor sa publikom  i namijenjen je učenicima mlađeg školskog uzrasta u cilju sticanja kvalitetnog muzičkog perceptivnog iskustva. Karakter didaktičnosti mu daje mogućnost aktivnog  sticanja i proširivanja znanja o umjetničkim gudačkim i duvačkim  instrumentima.

– Veliki je značaj ovakvih aktivnosti jer djeca po prvi put u životu doživljavaju muziku uživo. Jedan od obrazovnih ciljava je i pristup muzičkim sadržajima nastavnog plana i programa, odnosno ono što nedostaje našim školama, a to je aktivno učešće i percepcija muzike. Tu je naravno i sticanje znanja o instrumentima, kao i društveno-kulturološki cilj, a to je promocija umjetnosti i muzičke kulture među mlađom populacijom u ruralnim područjima na teritoriji grada. Takođe, veoma je bitno muzičko obrazovanje budućih muzičkih poštovalaca – objasnio je.

Kako kaže, prema njegovom istraživanju i istraživanje ljudi koji se bave problematikom zastupljenosti kulturno-umjetničkih, odnosno muzičkih sadržaja za srednjoškolce, pokazuju da djeca nemaju dovoljno znanja i pristupa ovoj sferi obrazovanja.

Muzička kultura u školama na lošem nivou

Darko Ratković: Poznato je da je izvođenje nastave muzičke kulture na lošem nivou generalno u cijeloj državi, ali i regionu. Nadamo se da će ovakvi projekti doprineti da, tako da kažem, na mala vrata uđu velike stvari u škole.

Nastojaćemo da nastavimo realizovati ovaj projekat, što zavisi od novca, odnosno podrške Grada Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture. Nadamo se da će imati sluha za ovaj projekat i da ovaj projekat zaživi na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Projekat je podržao Grad Banjaluka putem Javnog konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.