Gradovi

Gujon u Drvaru: Srbi u FBiH nisu sami

Srbi u Federaciji BiH nisu sami dok je solidarnosti Republike Srbije i brige o njima, poručio je v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Gujon u Drvaru: Srbi u FBiH nisu sami
FOTO: ARNO GUJON/TWITTER

On se tokom posjete Drvaru sastao sa rukovodstvom ove opštine, predstavnicima udruženja i sveštenstvom iz Drvara i Glamoča.

Na sastanku predstavnici udruženja iz oblasti sporta, kulture i poljoprivrede iz Drvara upoznati su na koji način mogu da konkurišu kako bi dobili novčana sredstva za rad svojih organizacija, udruženja i klubova. U Džudo klubu Drvar, koji ima oko 50 članova, kažu da je ovo prilika za kvalitetniji sportski aktivizam.

– U procesu smo predavanja projekta u sklopu refinansiranja naše sale i rekonstrukcije već postojećeg objekta. Veoma je značajno što su ovi projekti podržani velikim novčanim iznosima – kaže Dunja Balaban iz ovog kluba.

Dvije decenije Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu finansira projekte udruženja Srba iz regiona. Ukupan budžet za ove projekte iznosi 900.000 evra, a konkurs će biti raspisan sljedećeg mjeseca.

– To je nešto što radimo iz godine u godinu i pokazujemo da država Srbija odvaja sredstva za naše ljude gdje god da žive i da oni nisu sami. Želimo da pokažemo solidarnost i brigu o njima – rekao je Gujon.

Posjeta Gujona dokaz je da je Srbija i dalje prisutna na ovim prostorima i da nesebično pomaže, poručila je načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

– Svaka podrška, bilo kojem poslovnom, privrednom ili nevladinom subjektu na području naše opštine je indirektna podrška budžetu opštine, jer samim tim omogućuje i smanjuje izdatke koje bismo sigurno napravili da podržimo rad naših udruženja – kaže Runićeva.

Gujon se sastao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve iz Drvara i Glamoča. Trodnevna posjeta završava sutra u opštini Bosanski Petrovac u Unsko-sanskom kantonu, prenosi RTRS.

Prihvati notifikacije