Svijet

Gutereš: Moguć novi hladni rat ako SAD i Kina ne poprave potpuno nefunkcionalan odnos

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je upozorio na mogućnost novog hladnog rata ako SAD i Kina, kako kaže, ne poprave "potpuno nefunkcionalan" odnos prije nego što se problemi između te dvije zemlje još više preliju na ostatak planete.

Gutereš: Moguć novi hladni rat ako SAD i Kina ne poprave potpuno nefunkcionalan odnos
FOTO: VALENTIN FLAURAUD/EPA

Gutereš je u intervjuu za agenciju AP rekao da bi dvije velike svjetske ekonomije trebalo da sarađuju u oblasti klimatskih pitanja, i da aktivnije pregovaraju o trgovini i tehnologiji, uprkos konstantnim političkim nesuglasicama u oblasti ljudskih prava, ekonomije, onlajn bezbjednosti i suvereniteta u Južnom kineskom moru.

– Nažalost, danas imamo samo sukob. Moramo ponovo uspostaviti funkcionalan odnos između dvije sile – rekao je Gutereš, nazivajući to “neophodnim radi rješavanja problema vakcinacije, problema klimatskih promjena i mnogih drugih globalnih izazova koji se ne mogu rešiti bez konstruktivnih odnosa unutar međunarodne zajednice i velesila“.

Prije dvije godine, Gutereš je upozorio globalne lidere na rizik od cijepanja svijeta na dva dijela, u kojem će SAD i Kina stvoriti rivalske internete, valutu, trgovinu i finansijska pravila, kao i “sopstvene geopolitičke i vojne strategije”.

On je to upozorenje ponovio u intervjuu za AP, dodajući da bi dvije rivalske geopolitičke i vojne strategije predstavljale “opasnost” koja bi podijelila svijet.

Zato se, kako naglašava, njihov odnos mora popraviti i to vrlo brzo.

– Moramo po svaku cijenu izbjeći hladni rat koji bi bio drugačiji od prethodnog i vjerovatno opasniji i teži za upravljanje – upozorio je Gutereš.

Dodao je i da je sporazum između SAD i Velike Britanije o pružanju pomoći Australiji u izradnji podmornica na nuklearni pogon “samo jedan mali dio složenije zagonetke ovog potpuno nefunkcionalnog odnosa između Kine i Sjedinjenih Država”.

Prihvati notifikacije