Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Gvaido: Moguća je i VOJNA INTERVENCIJA protiv Madura

Svijet
Autor:

Foto: Miraflores press/EPA

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido izjavio je da ne odbacuje mogućnost vojne intervencije u zemlji i da smatra da je intervencija strane vojske posljednje sredstvo za smjenu predsjednika Nikolasa Madura.

On je za brazilski list “Folha de Sao Paulo” rekao da ne odbacuje mogućnost vojne intervencije, jer je “potpuno jasno o čemu se radi kada je u pitanju vladavina predsjednika Madura”, prenio je TASS.

– Ne isključujem mogućnost vojne intervencije, jer je potpuno jasno o čemu se radi kada je u pitanju Madurova vlast. Ali ta mjera je posljednje sredstvo. Važno je da prvo pokušamo da omogućimo mirnu tranziciju – istakao je Gvaido.

Gvaido se 23. januara proglasio za predsjednika države, a Maduro je takav potez ocijenio kao pokušaj državnog udara i najavio pogoršanje odnosa sa SAD, koje su 28. januara uvele sankcije državnoj naftnoj kompaniji u Venecueli.

Lidera opozicije su kao predsjednika priznale sve države Grupe Lima, osim Meksika, kao i pojedine članice EU, Albanija, Gruzija, SAD i Organizacija američkih država.

Madura su podržali Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, El Salvador i Turska.

Bjelorusija i Kina pozvale su na rješavanje svih pitanja mirnim sredstvima i usprotivile se miješanju drugih zemalja u unutrašnja pitanja u Venecueli. Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na rješavanje krize dijalogom.

Gvaido je ove sedmice izjavio da ima podršku vojske Venecuele.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO