Svijet

Gvaido: Moguća je i VOJNA INTERVENCIJA protiv Madura

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido izjavio je da ne odbacuje mogućnost vojne intervencije u zemlji i da smatra da je intervencija strane vojske posljednje sredstvo za smjenu predsjednika Nikolasa Madura.

Gvaido: Moguća je i VOJNA INTERVENCIJA protiv Madura
FOTO: MIRAFLORES PRESS/EPA

On je za brazilski list “Folha de Sao Paulo” rekao da ne odbacuje mogućnost vojne intervencije, jer je “potpuno jasno o čemu se radi kada je u pitanju vladavina predsjednika Madura”, prenio je TASS.

Ne isključujem mogućnost vojne intervencije, jer je potpuno jasno o čemu se radi kada je u pitanju Madurova vlast. Ali ta mjera je posljednje sredstvo. Važno je da prvo pokušamo da omogućimo mirnu tranziciju – istakao je Gvaido.

Gvaido se 23. januara proglasio za predsjednika države, a Maduro je takav potez ocijenio kao pokušaj državnog udara i najavio pogoršanje odnosa sa SAD, koje su 28. januara uvele sankcije državnoj naftnoj kompaniji u Venecueli.

Lidera opozicije su kao predsjednika priznale sve države Grupe Lima, osim Meksika, kao i pojedine članice EU, Albanija, Gruzija, SAD i Organizacija američkih država.

Madura su podržali Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, El Salvador i Turska.

Bjelorusija i Kina pozvale su na rješavanje svih pitanja mirnim sredstvima i usprotivile se miješanju drugih zemalja u unutrašnja pitanja u Venecueli. Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na rješavanje krize dijalogom.

Gvaido je ove sedmice izjavio da ima podršku vojske Venecuele.