Svijet

PRITISAK NA PREDSJEDNIKA VENECUELE U ove zemlje Maduro i njegovi saradnici ne mogu ući

Petnaest američkih zemalja saložile su se da zabrane putovanja u njihove zemlje 29 Veneceluanaca, uključujući i predsjedniku Nikolasu Maduru i njegovim bliskim saveznicima, u sklopu diplomatskih napora da ga prisile da podnese ostavku.

PRITISAK NA PREDSJEDNIKA VENECUELE U ove zemlje Maduro i njegovi saradnici ne mogu ući
Foto: RAYNER PENA/EPA

Na sastanku u Bogoti, između ostalih, su učestvovali predstavnici Argentine, Brazila, SAD, Kolumbije, Čilea i Perua, potpisnice Međuameričkog ugovora o uzajamnoj pomoći (TIAR), sporazuma koji obećava uzajamnu obranu članica Organizacije američkih država (OAS), prenio je Rojters.

Ta grupa je u septembru prihvatila identifikaciju, sankcionisanje i izručenje vodećih članova veneceluanske vlade koji su, kako je rekla, povezani sa pranjem novca, trgovinom drogom i terorizmom.

Na listi onih kojima je zabranjeno putovanje u 15 zemalja TIAR su najvažniji Madurovi saveznici poput ministra spoljnih poslova Horhea Areasa, ministra obrane Vladimira Padrina, potpredsjednice Delsi Rodriges i Diosdada Kabela, koji je broj dva u vladajućoj Socijalističkoj stranci.

Kabelo je odbacio mjere zemalja TIAR.

Odbacujem imperijalistički pokušaj i pokušaje saveznika Sjeverne Amerike koji dolaze i uključuju se u unutrašnja pitanja Venecuele. Venecuela zahtjeva poštovanje – rekao je Kabelo, poslije marša održanog protiv sastanka u Karakasu.

Oko 500 ljudi povezanih sa Madurom je već pod različitim sankcijama, rekao je Hulio Borges, koji je učestvovao na sastanku kao predstavnik venecuelanskog opozicionog čelnika Huana Gvaida, koji je proglasio Madurov ponovni izbor 2018. nelegitimnim.