Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HAN PISAO MAJCI POKOJNOG DAVIDA „Očekujemo da slučaj tragične smrti Vašeg sina bude istražen“

Društvo
Autor:

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Evropski komesar Johanes Han pisao je Suzani Radanović, majci stradalog mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, i kazao da će pratiti slučaj njenog sina te podržavati napore građana za jačanje vladavine prava.

Han je odgovorio Radanović na pismo koje mu je slala u martu ove godine, a ubrzo nakon toga je održao i sastanak s njom.

Foto: Screenshot Avaz

– Kao što sam naglasio na sastanku, Evropska komisija očekuje da će slučaj tragične smrti Vašeg sina biti potpuno istražen bez odgađanja na kompetentnim sudovima, koji će poštovati evropske standarde krivične istrage. Želim naglasiti da Evropska komisija intenzivira napore u nadgledanju funkcije vladavine pravnog sistema u BiH. U ovom kontekstu, viši eksperti iz EU analiziraju funkciju pravosudnih institucija i njihovu interakciju s uredima tužilaca, a počeće pratiti i istrage u području ozbiljnih zločina – napisao je Han.

Rezultati ovih analiza biće saopšteni na jesen na konvenciji u kojoj će biti vladine institucije, predstavnici civilnog društva i eksperti. Podsjetio je kako su vladavina zakona, ljudska prava i fundamentalne slobode preduvjet i eliminatorni test kredibilnosti i posvećenosti vlasti evropskim integracijama.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO