Politika

Han: Rješenje kosovskog problema je prioritet međunarodne zajednice, ključno je za razvoj CIJELOG REGIONA

Rješenje kosovskog problema je prioritet međunarodne zajednice, i ključno je za razvoj cijelog regiona, kaže evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

Han: Rješenje kosovskog problema je prioritet međunarodne zajednice, ključno je za razvoj CIJELOG REGIONA
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

On je u intervjuu bečkom dnevniku Standard, na pitanje da li vidi političku volju za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, rekao da je vidi svakako u Srbiji, ali i na Kosovu. Izrazio je nadu da će, nakon vjerovatnih izbora na jesen na Kosovu, biti stvoreni uslovi za napredak.

Han je rekao da je Prespanski sporazum između Skoplja i Atine stvorio jednu pozitivnu dinamiku na Balkanu i da je postojalo uvjerenje da je moguće postići i sporazum između Beograda i Prištine.

Ta pozitivna dinamika je, nažalost, uvođenjem taksi na srpsku robu od strane Prištine, zaustavljena. Rješenje kosovskog problema je centralno za razvoj cijelog regiona – ukazao je komesar EU.

Upitan da li je uslov za rješenje svih konflikata, kao što se vidjelo i u slučaju Sjeverne Makedonije, okretanje od govora mržnje i nacionalizma, Han je potvrdno odgovorio i istakao da je zbog toga važno da Skoplje bude nagrađeno za sve svoje napore.

– Druge vlade u regionu tačno znaju da je put Sjeverne Makedonije ispravan. U mnogim razgovorima mi je to potvrđeno, ali ponašanje je potom drugačije. Političari u Sjevernoj Makedoniji su primjer i kada Skoplje u oktobru bude dobilo zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, od čega polazim, onda se nadam da će se to odraziti na cijeli region – kazao je Han.