Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Han: Rješenje spora oko imena Makedonije je od regionalnog značaja

Svijet
Autor:

Foto: Andrej Cukić/EPA

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han smatra da rješenje spora između Atine i Skoplja oko imena ima regionalni značaj i poručuje da Evropska unija mora da se pridržava svojih obećanja ako makedonske vlasti ispune uslove koji su traženi.

Prema njegovim riječima, trenutno u regionu postoji pozitivno kretanje, a uzrok je bila strategija proširenja EU, koja otvara perspektivu svim zemljama.

– Na Kosovu je došlo do dugo očekivane, i već otpisane, ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Makedonija i Bugarska su zaključile sporazum o prijateljstvu, i postoje pregovori o otvorenim pitanjima između Grčke i Albanije. Postoji pozitivno takmičenje u rješavanju otvorenih pitanja. Ne treba biti euforičan, ali signali su pozitivni i rješenje spora oko imena ima regionalni značaj – naglasio je on.

Han je, u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”, rekao da je uvjeren da će referendum o rješenju u Makedoniji dobiti odgovarajuću većinu.

– U septembru ili oktobru treba da se održi referendum i ponudio sam da na licu mjesta promovišem rješenje. U Makedoniji imam određenu vjerodostojnost i spreman sam da to iskoristim. Važno je, međutim, da referendum ne bude pomiješan sa drugim izborima, jer u suprotnom može biti uvučen u partijsko političke borbe. Vođe u zemlji, bez obzira na čijoj su političkoj strani čini mi se, priznaju da je uspjelo nešto od interesa za zemlju u cijeli region i zato sam uvjeren da će referendum dobiti odgovarajuću većinu – objasnio je on.

Han je rekao da polazi od toga da će članice EU pozitivno reagovati na dogovor i na Samitu 28. juna dati zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora. On podvlači da rješenje spora oko imena predstavlja učvršćenje Zapadnog Balkana u zapadnu zajednicu vrijednosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO