Svijet

HAOS U ŠPANIJI Nasilni protesti širom države, barikade u Madridu, sukobi u Barseloni (VIDEO)

U Španiji se održavaju protesti protiv restrikcija uvedenih zbog pandemije korona virusa, ali su se pretvorili u sasvim nešto drugo, obilje nasilja i kriminala.

HAOS U ŠPANIJI Nasilni protesti širom države, barikade u Madridu, sukobi u Barseloni (VIDEO)
FOTO: RAQUEL MANZANARES/EPA

Demonstranti su tokom noći zapalili kontejnere sa smećem te su postavili barikade na saobraćajnici Gran Via u Madridu, a razbili su i nekoliko izloga prodavnica u centru grada, prenosi Klix.

Kada je policija pokušala okončati nezakonito okupljanje, demonstranti su počeli bacati kamenje i baklje. Policija je uzvratila gumenim mecima nakon čega su demonstranti pobjegli u obližnje ulice.

U Barseloni su demonstranti takođe gađali policiju kamenjem druge noći protesta protiv restrikcija. Regionalna vlada u Kataloniji je odobrila novi paket mjera ove sedmice, uključujući zabranu napuštanja distrikata tokom vikenda.

Do sukoba je došlo i u španskom gradu Logornu gdje su demonstranti palili kontejnere, razbijali prozore i pljačkali prodavnice.

Protesta je bilo i u Granadi, Malagi i Bilbau.

Španski premijer Pedro Sančez je apelovao na Špance da pokažu strpljenje i mir, a osudio je nasilno i iracionalno ponašanje “manjine”.

Španski parlament je odobrio šestomjesečno produženje vanrednog stanja te je dao više ovlaštenja regionalnim vlastima u svrhu borbe protiv drugog talasa korona virusa. Vanredno stanje u Španiji će trajati do 8. maja, ali postoji mogućnost ukidanja 9. marta zavisno od situacije.

Regionalne vlade mogu kontrolisati slobodu kretanja i vrijeme policijskog sata bez komplikovanih procedura u parlamentu. Mnoge regije su povećale restrikcije koje uključuju policijski sat tokom noći, karantin i restrikcije putovanja.