Svijet

ODRŽANE I KONTRA DEMONSTRACIJE Građani protestvuju protiv restriktivnih mjera

Na hiljade demonstranata u južnoj Njemačkoj okupilo se za vikend da izrazi protest protiv restrikcija uvedenih zbog pandemije, iako organizatori nisu uspjeli da mobilišu dovoljno ljudi koji bi napravili krug oko Bodenskog jezera.

ODRŽANE I KONTRA DEMONSTRACIJE Građani protestvuju protiv restriktivnih mjera
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

U gradu Konstanc održane su i kontra-demonstracije građana koji podržavaju mjere vlade protiv pandemije korona virusa i koji su željeli da izraze protest protiv grupe ultradesničarskih demonstranata, saopštila je njemačka policija.

Na protestima koji su održani u subotu ukupno je prisustvovalo između 10.500 i 11.000 ljudi, a dvodnevni protesti nastavili su se i danas. Policija vjeruje da će lijepo vrijeme privući nove učesnike na današnjim protestima, na kojima je situacija za sada mirna, prenosi Rojters.

Organizatori protesta protiv mjera u cilju borbe protiv pandemije su očekivali da će okupiti više od 200.000 građana, kao i da će moći da naprave ljudski krug oko Bodenskog jezera.

Njemačka je pandemiju kovid-19 tokom prvog talasa relativno uspješno držala pod kontrolom, ali je u posljednje vrijeme broj novozaraženih ponovo počeo da raste, zbog čega su uvedene nove restrikcije.

Od početka pandemije, u Njemačkoj je korona virusom zaraženo oko 300.000 ljudi, dok je od posljedica kovid-19 preminulo nešto preko 9.500 oboljelih.