Politika

"HARADINAJ I NJEGOV KLAN PRIORITET" Drecun ističe da se istrage privode kraju

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je došao do informacija koje upućuju na to da se istrage koje sprovodi specijalizovano tužilaštvo za bivšu OVK privode kraju i da im se mnogo žuri.

"HARADINAJ I NJEGOV KLAN PRIORITET" Drecun ističe da se istrage privode kraju
Foto: E. Čonkić/RAS Srbija

Drecun je za RTS rekao da je poslije izbora na KiM očigledno da su Ramuš Haradinaj i njegov klan jedan od prioriteta interesovanja Specijalnog tužilaštva i da više nemaju pozicije u funkcionisanju institucija.

Hašim Tači je još uvijek tzv. predsjednik ali se njegova pozicija klima zbog nove većine koja ce vjerovatno biti uspostavljena u parlamentu – smatra Drecun.

Tači je jedan od rijetkih komandanata OVK koji nije dobio poziv Specijalnog suda, a ujedno, i najviše puta pomenut u izvještaju Dika Martija o zločinima i trgovini organima, na osnovu kojeg je sud i osnovan.

A put ka Holandiji, veruje se, “krči” mu dosadašnji predsjednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, koji će na saslušanje početkom decembra. Drecun naglašava da je Kadri Veselji kao prvi čovjek ilegalne obavještajne službe Hašima Tačija odgovoran za ubistvo preko 200 ljudi.

– Može da bude put ka Hašimu Tačiju, da se i on nađe na optužnici. Saznao sam par informacija koje upućuju na to da se istrage koje sprovodi to specijalizovano tužilaštvo privode kraju, da se njima mnogo, mnogo žuri – naglašava Drecun.

Sud je ušao u petu godinu mandata, ali će raditi do okončanja postupaka.

Da se pisanje prvih optužnica privodi kraju, neki kosovski mediji zakljucili su posle saznanja da je velikom broju osumnjičenih oduzet pasoš, kako ne bi napustili Kosovo.

Scroll Up