Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Istraga je u toku

Kolumne
Autor:

Foto: Srpskainfo

Ni više od dva mjeseca nakon tragedije i požara u privatnoj firmi u kojoj je poginula Banjalučanka Mirjana Medan nisu poznate okolnosti ovog slučaja.

Kako nisu poznate okolnosti, tako nije poznato ni da li uopšte ima nečije odgovornosti u konkretnom slučaju požara čije su katastrofalne posljedice spriječene zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca.

Naravno, traljav rad tužilaštva je kao i svaki put do sada objašnjen onom slavnom uzrečicom „istraga je u toku“.

Vjerovatno bi istraga bila daleko brža da je u pitanju neko mnogo „poznatiji“, ali kada su u pitanju obični ljudi, onda istrage mogu trajati i po nekoliko mjeseci, godina, decenija.

Tako će i biti dok god se onaj u čijoj je nadležnosti istraga ne pozove na odgovornost.

Zato ne treba ni da čudi kada se neodgovoran rad tužilaštva u javnosti protumači kao namjerno zataškavanje ili prikrivanje.

Sa druge strane iz banjalučke policije tvrde da su tokom uviđaja izuzeti materijalni dokazi, odnosno dijelovi provodnika i ormarić sa električnim osiguračima preko kojih se napajala mašina za sječenje spužvastog materijala, a koja se nalazila na žarištu požara.

Nejasno je da li istraga u slučaju tragičnog požara mjesecima tapka u mjestu jer banjalučko tužilaštvo nema para za vještačenja, a što nije bio redak slučaj u prethodnom periodu ili se jednostavno nekome ne da raditi svoj posao, što je takođe čest slučaj u pravosuđu.

Kako god da bilo, javnost će morati sačekati na jasne odgovore o tome šta je dovelo do požara u prostorijama privatne firme smještene u jednoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo, a u kojem je život izgubila radnica Mirjana Medan.

Požar je izbio u popodnevnim časovima, a od prvog dana se sumnjalo da je vatru izazvao kvar na električnim instalacijama ili na jednoj od mašina u preduzeću.

Ovaj požar će ostati zapamćen i po tome što su očevici pričali da se dugo čekalo i na dolazak vatrogasaca koji su na kraju ipak uspjeli sprječiti da dođe do daleko težih posljedica i da vatra zahvati susjedne objekte.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO