Regioni

Hercegovina napokon pod protivgradnom zaštitom

Hercegovina bi od naredne jeseni trebalo da po prvi put bude pokrivena sistemom protivgradne zaštite.

Hercegovina napokon pod protivgradnom zaštitom
FOTO: V. NIKITOVIĆ/RAS SRBIJA

U Trebinju će, kako je najavljeno, do septembra biti izgrađen Regoinalni centar za protivgradnu preventivu u istočnoj Hercegovini. Centar će biti uspostavljen u okviru projekta “Modernizacija tehničkog dijela službe protivgradne zaštite RS”, čija je vrijednost 25 miliona KM.

Projekat finasira Vlada Republike Srpske posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na osnovu usvojene Strategije razvoja protivgradne zaštite Srpske.

Direktor Javnog preduzeća “Protivgradna preventiva RS” Tihomir Dejanović potvrdio je za Srpskainfo da će se pored Regionalnog centra, u mjestu Dražin Do kod Trebinja, u istočnoj Hercegovini rasporediti i 60 protivgradnih stanica.

Stanice će biti postavljene na lokacijama gdje je poljoprivredna proizvodnja najintezivnija, uz rijeku Trebišnjicu, u Popovom polju, Nevesinju i Ljubinju, kako bi se ta područja stavila pod kišobran protivgradne zaštite. Planiramo da do septembra završimo Radarski centar u Dražin Dolu, koji će koristiti američke softere posljednje generacije, kao i lansere na području Hercegovine – rekao je on.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Tihomir Dejanović

Dejanović ističe da je “Protivgradna preventiva RS” prva na području bivše Jugoslavije koja posjeduje tako sofisticirane sisteme, pa je u protivgradnoj zaštiti ispred susjednih Hrvatske i Srbije.

– Prvi smo ušli u automatizaciju, tako da ćemo imati mnogo bolje rezultate u primjeni protivgradne zaštite, nego do sada – ističe on.

Dejanović je precizirao da će u protivgradnom centru biti zaposlena četiri radnika, čija je obuka u toku.

Projektom “Modernizacija tehničkog dijela službe protivgradne zaštite RS” predviđeno je uspostavljanje i centra za prikupljanje, asimilaciju i distribuciju podataka, izradu meteorološkog radarskog sistema i regionalnih protivgradnih centara, kao i aktiviranje mreža automatskih protivgradnih stanica i inforamciono – telekomunikacione mreže.

Do kraja 2018. godine trebalo bi da bude završen proces modernizacije sistema, instalacijom novog meteorološkog radara na Jahorini, a osim Trebinja regionalni centar biće i u Bijeljini.

Odbornici Skupštine grada Trebinja će na sjednici u petak raspravljati o odluci o davanju saglasnosti “Protivgradna preventiva RS”.

Poljoprivrednici u Hercegovini, naročito u rano ljeto, kad je grad česta pojava, već godinama bilježe štete na poljoprivrednim kulturama. Dešavalo se da za nekoliko minuta ostanu bez ljetine, a na području Trebinja je najviše ugrožen rejon Lastve i Popovog polja.

Prije nekoliko godina su registrovani poljoprivredni proizvođači iz Hercegovine zatražili da i ovaj dio RS dobije protivgradnu zaštitu, pošto kao registrovana gazdinstva izdvajaju određenu sumu novca za ono što nije postojalo u Hercegovini.