Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Hidroelektrane na Trebišnjici: Rekordni GUBITAŠ, a planira nova zaposlenja

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

„Hidroelektrane na Trebišnjici“, najveći prošlogodišnji gubitaš u sistemu „Elektroprivrede RS“, planira da ovu godinu završi u plusu sa oko 3,3 miliona maraka.

Uprava ovog proizvodnog preduzeća, koja je finansijsku 2017. završila sa rekrodnih 24,4 miliona maraka gubitka, zakazala se sjednicu Skupštine akcionara za 20. april za koju je akcionarima pripremila ovogodišnji plan poslovanja.

U planu se navodi da je planirano da ovu godinu imaju 750 radnika, što znači još novih 17 radnika budući da su prošlu godinu završili sa 723 zaposlena.

Trokovi zarada planirani su na bazi cijene rada od 140 KM, u skladu sa novim Kolektivnim ugovorom. Topli obrok je planirano u iznosu od 140 KM po radniku, mjesečno. a regres izsnosi 836 maraka KM, koliko je bila prosječna plata u RS u 2016. godini.

– Planiramo da proizvedemo 1.062 gigivat časova električne energije, što je za gotovo 52 odsto više nego prošle godine. Od prodaje struje planirano je 57,4 miliona maraka – predlaže uprava ovog javnog preduzeća akcionarima.

Navode da su bitni uslovi u kojima posluju, pa tako ističu da je ove godine planiran remont Termoelektrane „Gacko“, koji će da prouzrokuje zastoj termoelektrane od 75 dana. Istovremeno je planiran početak rada MHE Bočac 2 u sastavu „HE na Vrbasu“.

– Ove godine očekuje se stupanje na snagu novog Zakona o električnoj eenrgiji, usklađenog sa trećim energetskim paketom, što će iziskivati usklađivanje unutrašnje organizacije MH ERS prevashodno u dijelu koji se odnosi na izdvajanje poslova snabdijevanja iz sadašnjih elektrodistribucija i forimiranje operatera distributivnog snabdjevanja na način na koji odredi Vlada RS – objašnjavaju u HET-u.

Najveći akcionar HET-a, odnosno ERS je Vlada RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO