Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HILJADE VISOKOKVALIFIKOVANIH RADNIKA “Balkan za EU rasadnik jeftine radne snage”

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Uprkos dobrim namjerama i lijepim željama, proces proširenja EU na zapadni Balkan zapao je u krizu, dijelom zbog zamora proširenjem unutar EU, Bregzita i problema unutar same EU, a dijelom zbog sporosti provođenja reformi i rasprostranjene korupcije u samom regionu, pišu njemački mediji, ocjenjujući nedavno završeni samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

Njemački najugledniji politički magazin Spiegel podsjeća da je Berlinski proces iniciran od strane Njemačke prije pet godina, a da je u međuvremenu dobio na značaju kada su se priključile još neke zemlje EU poput Austrije, Francuske, Italije i Velike Britanije. Cilj inicijative, prema listu, jeste poslati signal da je za EU proširenje važno, a istovremeno se želilo, kako podsjeća Spiegel, podstaći regionalnu političku i privrednu saradnju.

U članku se navodi da poslije pet godina infrastrukturni projekti nisu završeni.

– Privredno, region jeste povezan s EU, ali jednostrano. Za EU to je region jeftine radne snage s visokim tržišnim deficitom i tržište za robne viškove – ističe Spiegel.

Autor takođe ističe da je potrebno otvoriti evropske strukturne fondove prema regionu i povećati udio grantova u ukupnim programima, kako bi se spriječio odliv radne snage u potrazi za boljim poslom i radnim uslovima.

– Ako bismo bili cinični, mogli bismo reći da je ovo jedini uspjeh Berlinskog procesa – za Njemačku. Na hiljade visokokvalifikovanih radnika svake godine napušta region zapadnog Balkana. Većinu njih je ciljano privukla Njemačka – navodi se u članku.

ARD, njemački javni radio-televizijski emiter, u prilogu za dnevnik poslije samita zaključuje da je uprkos podršci Poljske i ohrabrujućim riječima kancelarke Angele Merkel jasno da će proces priključenja EU biti jako dug.

(Bankar.me)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO