Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HITNA MJERA ZA POMOĆ PRIVREDI Brčko daje šest miliona maraka za martovsku platu

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Vlada Brčko distrikta odlučila je na vanrednoj sjednici da pomogne privredi kako bi lakše podnijela situaciju nastalu usljed pandemije izazvane virusom korona.

Pravnim licima i preduzetnicima čiji je rad zabranjen, kako bi se spriječilo širenje virusa, biće refundirana isplata minimalne bruto plate.

– To je neto plata od 520 KM sa pripadajućim porezima i doprinosima za mjesec mart – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Ko ima pravo

Milić je pojasnio da pravo na ovu subvenciju imaju preduzetnici i pravna lica čije je sjedište u Brčko distriktu gdje su registrovani i gdje obavljaju delatnost kojima je, na osnovu odluka Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta, zabranjen rad ili su zbog prirode svog posla i povezanosti sa firmama kojima je rad zabranjen bili spriječeni u obavljanju svog rada.

Pravo na ovu subvenciju imaće i pravni subjekti koji su na osnovu drugih odluka nadležnih institucija bili spriječeni u obavljanju svojih djelatnosti.

Prema Vladinoj odluci, pravo na subvenciju poreza i doprinosa za isplaćene plate za mart u iznosu od 30 odsto imaće i sva ostala preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice sa područja Brčko distrikta, osim javnih preduzeća, ustanova, banaka i udruženja koja su registrovana u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama i Zakonom o mjesnim zajednicama u Brčko distriktu BiH.

Ko ne može da računa na pomoć

Na ovu vrstu pomoći neće moći računati preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice koje su u martu otkazale ugovor o radu najmanje jednom radniku, kao ni oni koji nisu platili poreze i doprinose na plate isplaćene za  2020. godine.

Gradonačelnik Milić je rekao da je riječ o značajnoj mjeri, dodajući da su među prvima u BiH donijeli konkretne mjere za pomoć privredi.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Ovo je prioritetna i urgentna mjera koju smo donijeli kao vid podrške privredi. Naše su procjene da će izdvajanja po ovom osnovu za ovaj jedan mjesec iznositi oko šest miliona maraka – rekao je gradonačelnik Milić.

Dodatne mjere

Dodao je da će Vlada nastaviti da prati stanje i da će kroz druge mjere koje će razmatrati pomoći privredi.

– Poljoprivredu nećemo zanemariti i najvjerovatnije ćemo insistirati na tome da se promptno isplate podsticaji, koji inače kasne, kako bi poljoprivrednici mogli raditi – istakao je Milić.

Naveo je da će Vlada razmatrati i mjere pomoći građanima, ljudima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i penzionerima.

– U budžetu imamo obezbijeđena sredstva za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima. Ona su se do sada isplaćivala krajem godine. Animirali smo naše Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge da pripremaju taj program, da bismo u ovom vremenu izvršili isplatu jednokratne novčane pomoći, jer smo sigurni da će ona penzionerima više značiti danas nego u oktobru – istakao je Milić.

Dodao je da sa udruženjima banaka razgovaraju o načinu isplata penzija i da su predložili da banke u određene dane i u određenim terminima rade samo za penzionere, kako bi mogli da podignu svoje penzije.

Skoro trećina radnika ugrožena

Na ovu vrstu pomoći neće moći računati preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice koje su u martu otkazale ugovor o radu najmanje jednom radniku, kao ni oni koji nisu platili poreze i doprinose na plate isplaćene januar 2020. godine.

Prema procjeni Odjeljenja za privredu preduzetim mjerama zabrane rada radi sprečavanja širenja virusa korona u Brčko distriktu direktno je ugroženo 5.700 radnih mjesta ili 31,8 ukupno zaposlenih radnika.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO