Svijet

Hitna potreba reformi i modernizacije: Kriza natjerala Sjevernu Koreju na radikalan potez

Sjevernokorejski vođa Kim Džong un naredio je infrastrukturna poboljšanja i proširenje površina poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja proizvodnje hrane, objavili su državni mediji u četvrtak, u jeku upozorenja o nadolazećoj prehrambenoj krizi.

Hitna potreba reformi i modernizacije: Kriza natjerala Sjevernu Koreju na radikalan potez
FOTO: CNA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kim je na plenarnom sastanku centralnog odbora vladajuće Radničke stranke izdao uputstva za modernizaciju sistema za navodnjavanje, proizvodnju modernih poljoprivrednih mašina i za povećanje površina obradive zemlje, putem i pretvaranja muljevitih ravnica u plodno tlo.

Južna Koreja je upozorila na pogoršanje krize s hranom u izolovanoj Sjevernoj Koreji, uključujući nedavni porast broja smrti od gladi u nekim regijama.

Privreda Sjeverne Koreje pogođena je brojnim poplavama i tajfunima, kao i sankcijama zbog nuklearnog i raketnog programa te oštrim padom trgovine s Kinom usred zatvaranja granica i blokade zbog pandemije koronavirusa, pri čemu južnokorejska agencija za ruralni razvoj procjenjuje da je proizvodnja usjeva u Sjevernoj Koreji prošle godine pala za gotovo četiri odsto na godišnjem nivou.

Nedostatak odgovarajuće poljoprivredne infrastrukture, mašina i zaliha, uključujući gnojiva i goriva, učinio je Sjevernu Koreju ranjivijom na prirodne katastrofe, kažu stručnjaci.

– Izvještaj državnih medija kaže da su postavljeni novi ciljevi i akcijski planovi, ali ne vidim ništa novo jer su svi elementi, uključujući navodnjavanje i melioraciju, već spominjani ranije – rekao je za Lim Eul-čul, profesor sjevernokorejskih studija na Univerzitetu Kjungnam u Južnoj Koreji.

Pročitajte još

Sastanak centralnog odbora vladajuće stranke s ciljem rasprave o “hitnoj” potrebi reforme i modernizacije poljoprivrednog sektora započeo je u nedjelju, a kako je objavila državna novinska agencija KCNA, Kim je iznio planove i specifične zadatke za izgradnju “bogatih i visokociviliziranih socijalističkih ruralnih zajednica s naprednom tehnologijom”, prenosi N1.

Također, objavila je KCNA, naglasio je potrebu pooštravanja discipline u izvođenju nacionalnog privrednog plana, upozoravajući na “prakse slabljenja organizacijske i izvršne moći kabineta”, te naredio svim stranačkim jedinicama da “provjere svoju radnu efikasnost”.

Centralni odbor je također raspravljao o načinima za poboljšanje finansijskog upravljanja u zemlji, piše u izvještaju agencije, bez navođenja detalja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije