Biznis

Ponovo zatražili pomoć od ulagača i banaka: Njemački proizvođač baterija u problemima, objavili da se KRIZA U POSLOVANJU dodatno produbila

Posrnuli njemački proizvođač baterija Varta zatražio je ponovo pomoć od ulagača i banaka, zaključivši da predloženi plan restrukturiranja "više nije adekvatan" za povratak profitabilnom poslovanju do kraja 2026. godine.

baterije tesla
FOTO: MAKING BATTERIES/ YOUTUBE/SCREENSHOT

Varta je prošle godine s većinskim dioničarem, austrijskim poduzetnikom Michaelom Tojnerom, i s bankama dogovorila temeljito restrukturiranje.

Tojner je u firmu ubrizgao dodatnih 50 miliona eura, a banke su ublažile uslove kreditiranja i produžile ugovore kako bi se Varta finansijski stabilizirala, podsjeća agencija dpa.

Jučer naveče kompanija je objavila da se kriza u poslovanju dodatno produbila, u svim segmentima, dodavši da razgovara s vjerovnicima i ulagačima, prenosi Index hr.

Vartu su uzdrmali pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija i kibernetički napad u veljači, otežavši pokušaje restrukturiranja poslovanja.

Potražnja za malim litij-ionskim baterijskim ćelijama za proizvode poput slušalica uvelike oscilira, a neočekivano je oslabila i potražnja za sistemima pohrane energije proizvedene u solarnim instalacijama.

Pročitajte još

Kompanija se žali i na niske cijene konkurenata u segmentu sistema za pohranu energije i na kontinuirane probleme u opskrbnim lancima. Da stvar bude još gora, hakeri su u februaur napali Vartine računarske sisteme i paralizirali proizvodnju na više sedmica.

Ekonomske posljedice kibernetičkog napada još nije moguće procijeniti, priopćila je Varta, odgodivši prezentaciju konsolidiranih finansijskih izvješća za 2023. godinu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu