Društvo

Hitno uvesti nadzor nad serijskim silovateljima: Velika podrška javnosti inicijativi "Blica"

Inicijativa "Blica" da se praktično uvede "Marijin zakon" za serijske silovatelje i od njih zaštite žene u Srbiji naišao je na podršku političara, sociologa, advokata, javnih ličnosti.

Hitno uvesti nadzor nad serijskim silovateljima: Velika podrška javnosti inicijativi "Blica"
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE

Svi se slažu da se mora nešto promeniti i da su po sadašnjem zakonu serijski silovatelji nakon izlasku iz zatvora upućeni na kriminal i krivična djela.

Činjenica da serijski silovatelj Igor Milošević već nedelju dana tumara po Beogradu po izlasku iz zatvora s pravom je uznemirlia javnost pogotovo žene.

Zbog toga se svo vrijeme postavlja pitanje na koji način zaštiti pripadnice ljepšeg pola od Miloševića koji nema ni kuću, ni posao, ni novca pa je praktično pitanje dana kada će se ponovo odati kriminalu i nasilju?

Slučaj Miloševića je samo opštepoznat, a velika je nepoznanica koliko još serijskih silovatelja slobodno šeta širom Srbije nakon odsluženih zatvorskih kazni i da li će ponoviti to krivično djelo?

Blic” se zalaže za pet mera koje bi svakako doprinele većoj kontroli serijskih silovatelja, a to su: zabrana ublažavanja kazne, uslovnog otpusta, posebne mjere kontrole, obavezno posjećivanje savjetovališta i registar prestupnika.

Riječ je zapravo o stavkama Zakona o posebnim merama za spriječavanje vršenja krivičnih dijela krivičnih dela protiv polne slobode prema malojletnim licima ili “Marijinog zakona” koji je počeo da se primenjuje prije devet godina u Srbiji.

Dakle, prijedlog “Blica” je da se “Marijin zakon” primjenjuje i na serijske pedofile i na serijske silovatelje punoljetnih žena kako bi se pripadnice ljepšeg pola zaštitile.

Mjere “Marijinog zakona” koje bi se mogle primijeniti na silovatelje punoljetnih žena su:

1) obavezno javljanje nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija;

2) obavezno posjećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova;

3) obavezno obavještavanje o promjeni prebivališta, boravišta ili radnog mjesta;

4) obavezno obavještavanje o putovanju u inostranstvo.

Ovakva inicijativa “Blica” nailazi na opšte odobravanje u svim sferama društva.

Tadić: Takva lica moraju da imaju kontrolu sistema

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić slaže se sa predlogom “Blica”.

– Zalažem se u potpunosti za promjenu zakonskog okvira, čime bi bila omogućena adekvatna resocijalizacija i nadzor pri čemu bi trebalo uzeti u obzir ne samo prirodu krivičnog djela, već i psihološki profil počinioca. Apsolutno je nedopustivo da takva lica budu puštena na slobodu bez kontrole sistema nad njima – naglašava Tadić za “Blic”.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

Kako kaže, pored nadzora, “potrebna je procjena i o obaveznom liječenju koje bi spram procjene moglo da bude i zatvorenog i poluzatvorenog tipa”. Pored toga, neophodan je sistem resocijalizacije koji bi demotivisao počinioce krivičnih djela da ponove djelo, jer pod ovakvim uslovima mnogi od njih ni ne strahuju od ponovnog odlaska u zatvor, jer mnogi smatraju da im je tamo bolje nego na ulici – upozorava Tadić.

Predsednik SDS-a smatra da je potrebno da mere za reševanje problema serijskih silovatelja budu predložene od strane tima stručnjaka. Na taj način bili bi obuhvaćeni svi propusti i neophodni aspekti. To bi svakako uključilo i neke od mera koje ste predložili, ali je taj set mera neophodno proširiti i konkretizovati – kaže Tadić.

Lutovac: Važno da mediji otvaraju teme

I predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac pružio je podršku inicijativi “Blica”.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

– Mediji, između ostalog, jesu i kreatori javnog mnjenja, stoga je važno koje teme otvaraju i na koji način se bave njima. Ovaj, angažovani pristup bi trebalo da podstakne odgovorne u institucijama i stručnjake da se preventivno bave ovim problemom, što je pravi pristup. Senzacionalizam i borba za publiku može da izazove sasvim drugačije efekte i umjesto da doprinese borbi protiv nasilja, da ga podstiče – istakao je za “Blic” Lutovac.

“Zatvor ne može izliječiti serijske silovatelje”

I sociolog Ratko Božović pridružio se inicijativi “Blica” i naglasio koliko je značajno da društvo obrati pažnju na serijske prestupnike kada izađu iz zatvora.

– Nije srećna okolnost da serijskog silovatelja držiš u zatvoru i potom ga pustiš na slobodu bez para, posla, kuće… Trebalo bi mu obezbijediti da barem nešto radi, naravno ne naročito odgovoran posao, ali da koliko je moguće potvrdi svoju ljudsku dimenziju – podvlači Božović za “Blic”.

Kako kaže, ljude koji ponavljaju krivična djela očigledno zatvor ne može izlečiti.

– Po svemu sudeći, oni se moraju liječiti. Zato bi u sve morale da se uključe i medicinske institucije. Ne bježim i od kastracije kao kazne ili rješenja za serijske silovatelje. Igor Milošević je u zatvoru praktično bio izvan zakona, a i kada je izašao iz zatvora je izvan zakona jer je besposličar i upućen na kriminal – apostrofira Božović.

– Naš sagovornik upozorava da se kod mnogih zatvorenika prilikom dugotrajnog boravka iza rešetaka poremeti i seksualnost. Mislim da bi u slučaju serijskih silovatelja morale da se uključe zdravstvene institucijem psihijatri, psiholozi, zatvorske bolnice. Optužba je za društvo da neko ne želi da izađe iz zatvora ili da hoće da ponovi krivično djelo kako bi se vratio u zatvor. Oni moraju imati alternativu, ali ne samo formalnu nego stručnu kako bi se resocijalizovali po izlasku iz zatvora – zaključuje Božović.

“Potrebne su nam jače institucije”

Advokat Božo Prelević smatra da je inicijativa “Blica” dobra, ali vidi i probleme u realizaciji te ideje.

– Potrebne su nam jače institucije koje bi se bavile tim ljudima. Mi trenutno nemamo ni dovoljno jake institucije da blagovremeno reaguju na prijavu nasilja niti da utvrde koja je prijava prava, a koja ne. Potrebno je da sjednu za isti sto psiholozi, psihijatri, sudije, tužioci, policajci i da uporede rešenja drugih država pa da na osnovu rezultata uporednih analiza tih rešenja vrlo oprezno pristupe rešavanju našeg problema – ocjenjuje Prelević.

“Silovateljima da se bave posebne službe”

Jugoslav Tintor, advokat glumice Milene Radulović koja je svog učitelja glume Miroslava Miku Aleksića optužila za seksualno zlostavljanje, ističe da bi realizacija “Blicove” inicijative svakako dobrinela osećaju veće sigurnosti žena i smanjenju panike po izlasku iz zatvora serijskih silovatelja.

FOTO: R.RISTIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: R.RISTIĆ / RAS SRBIJA

– Inicijativa je prirodna jer se mora nešto uraditi, Nažalost, mislim da su serijski silovatelji takav sklop ličnosti čiji način odlučivanja nije determinisan visinom kazne. Zato mislim da bi njima morale da se bave posebne službe ili ustanove pogotovo kada se radi o dugogodišnjim zatvorenicima i povratnicima. Primjera radi, Igor Milošević je poslednji put svijet oko sebe vidio pre 15 godina. Kako on da se uklopi u sadašnji svijet prepušten sam sebi – pita se Tintor.

Kako kaže, Centar za socijalni rad teško da može da se bavi serijskim silovateljima.

– Nisu u dovoljnoj mjeri pripremljeni za višestruke povratnike kakvi su serijski silovatelji. Zato moramo biti vrlo pažljivi i oprezni prilikom odabira kriterijuma na osnovu kojih ćemo početi da rješavamo probleme izlaska iz zatvora višestrukih povratnika pogotovo serijskih silovatelja – zaključuje Tintor.

“Ko je počinio takva djela ne može slobodno da šeta”

I poznata pevačica Marija Šerifović apsolutno podržava inicijativu “Blica”.

– Rekla bih da smo svi za kratko vrijeme od kada je ova vest izašla u javnost videli kako je kada javnost pokaže bijes, ljutnju i strah. Iz tog razloga mislim da je ovo pitanje prije za sistem i socijalne ustanove. Neko ko je veoma rizičan za građanstvo, neko ko je počinio takva djela, ne treba i ne može da slobodno šeta ulicama -poručuje Šerifović za “Blic”.

FOTO:  MILAN ILIC/RINGIER
FOTO: MILAN ILIC/RINGIER

Kako kaže, “zbog svega toga treba da postoje socijalne ustanove, kao i socijalni radnici koji se bave ovako rizičnim ljudima kao i njihovom kontrolom”.

Ukoliko se ta rizična osoba tako i dalje ponaša, krajnje rešenje je hospitalizacija u specijalizovanu ustanovu. Dakle, ustanova, a ne ulica. Taj sistem fukcnioniše u svetu i vrlo lako se može primeniti ovde. Ukoliko izuzmemo ljutnju i bes, to je put kojim treba da idemo i da ovakve slučajeve sprovodimo – ocenjuje Šerifović.

“Bez kastracije ne smiju iz zatvora”

Glumica Marina Ćosić zalaže se za još radikalnije mjere.

– Možda ću biti oštra, pedofili i silovatelji bez kastracije ne smeju da izađu iz zatvora. To osećam u dubini duše – naglašava Ćosić.

“Strašno šta hoda ulicama”

I pjevačica Zorica Pajić poznatija kao Zorja spremna je da se, kako kaže, uključi u bilo koju akciju za zaštitu žena od silovatelja.

– Strašno je šta hoda ulicama bez ikakve pratnje i kontrole. Dobra strana ovoga je što se svest o tome podigla najbrže što je mogla, došlo je do najvećeg broja ljudi. Smatram da Milošević treba da ima pratnju i da ako je već na slobodi, da ga ne treba pustiti, jer i sam kaže kakve su mu misli. Sramotno je ništa ne preduzeti povodom toga – apostrofira Zorja,

“Neophodno da se uvede sistem”

Pjevačica Tijana Bogićević uporedila je odnos SAD-a i Srbije prema serijskim silovateljima.

– U Americi postoje određeni poslovi kojima takvi ljudi mogu da se bave, to kod nas možda i nije regulisano, nisam sigurna. Naravno da mora postojati način da se taj čovek prati. To je neko ko je toliko silovanja počinio, neophodno je da se uvede neki sistem, kako bi se spriječilo da to ponovo uradi. Što se mene tiče, najbolje rješenje bi bilo da bude na doživotnoj robiji – zaključuje Bogićević.

Prihvati notifikacije