Politika

HNK izmjenio Ustav: Šmit pozdravio odluku o konstitutivnosti Srba u Hercegovini

Visoki predstavnik Kristijan Šmit pozdravio je odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) o izmjenama Ustava kojima je priznata ravnopravnost srpskog naroda, službeni status srpskog jezika i ćiriličnog pisma u ovom kantonu, te priznat bosanski jezik.

HNK izmjenio Ustav: Šmit pozdravio odluku o konstitutivnosti Srba u Hercegovini
FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA

Skupština HNK konačno je preduzela pozitivne korake u provedbi presude Ustavnog suda Federacije BiH iz 2018. godine.

– Zalažem se za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Naš zajednički cilj mora biti zadržati mlade, predane i vrijedne ljude iz Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji. Ovaj cilj se može postići tako što će se ojačati povjerenje u javne institucije, u kombinaciji s transparentnim ekonomskim, pravnim i političkim sistemom koji je inkluzivan za sve i koji u potpunosti poštuje vladavinu prava – izjavio je.

On je istakao da je Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona izmijenjen kako bi se priznalo da srpski narod u tom kantonu uživa ravnopravan status u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, prenosi Klix.

– S tim u vezi, vlasti HNK trebale bi nastaviti s takvim pozitivnim koracima i provesti i preostale aspekte presude Ustavnog suda koji još nisu riješeni. Pored toga, slične amandmane treba da usvoji i Skupština Posavskog kantona, dok Zapadnohercegovački kanton, koji je djelomično usaglasio svoj ustav sa ovom odlukom, taj zadatak treba da ispuni do kraja – zaključio je Šmit.

Prihvati notifikacije