Banjaluka

Hoće li biti prihvaćena nova Stanivukovićeva namjera „Zašto bogatima davati bilo koju stvar besplatno“

Ako se zna da građevinska dozvola za kuću od oko 140 kvadrata u Česmi košta nešto manje od 5.000 KM, onda ne treba puno matematike da se shvati koliko će građanima značiti besplatne građevinske dozvole.

Hoće li biti prihvaćena nova Stanivukovićeva namjera  „Zašto bogatima davati bilo koju stvar besplatno“
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ovu novu mjeru najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković. Još bez preciznijih informacija kako će odluka biti provedena i kada će se naći pred odbornicima Skupštine grada, koji treba to da aminuju.

Donijeli smo još jednu važnu i hrabru odluku i po njoj smo jedinstveni. Besplatne građevinske dozvole za sve objekte do 200 kvadratnih metara – najavio je Stanivuković. Želja je, kako je naglasio, da se stimuliše izgradnja domova za porodice, kako bi narod ostajao u Banjaluci i Republici Srpskoj.

– Pripremićemo i projekte za stambene objekte, koje će građani od svog grada dobijati takođe potpuno besplatno. Na ovaj način, građani će moći da ostvare uštede i preko 15.000 KM po domaćinstvu, a mi ćemo za ovu mjeru u periodu koji je pred nama izdvojiti više miliona KM – rekao je on i dodao da će ovu odluku uputiti u skupštinsku proceduru uvjeren da će dobiti jednoglasnu podršku.

Milko Grmuša, odbornik u Skupštini grada, nije optimista da će biti usvojeni „pretjerano pametni zaključci“, već da će i ovo dovesti do političkog prepucavanja ko je populista, ko nije, zašto jednima, ne drugima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Nažalost, nisam čuo dosljednih i mudrih prijedloga od bilo kojeg političkog faktora u Banjaluci u ovom mandatu. Bilo ih je, ali ne nešto puno – kaže on za Srpskainfo.

Kada bi se odluka mogla naći pred odbornicima ne zna se, jer nova sjednica nije zakazana. Grmuša poručuje kako dvije godine insistira da bi trebalo izraditi socijalnu kartu Banjaluke kako bi se znalo koji građani su u stanju socijalne potrebe, a koji nisu.

– Ako dobro shvatam, ovo što se dešava sa besplatnim priključcima na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, za besplatnu građevinsku dozvolu, pa i novčane podrške maturantima, mislim da se to odnosi na sve građane. Zašto onda onim porodicama koje su imućne, koje imaju nekoliko hiljada maraka prihoda davati novac za bilo koju stvar besplatno, kada znamo da postoji dijelovi grada i porodice koje imaju vrlo važne probleme – ističe on.

Kaže da razumije da je ponekad potrebno građanima, koji su ovom gradu i državi plaćali sve i svešta, omogućiti nešto besplatno.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Ne bih imao problem sa tim da se jednom dijelu populacije omogući besplatno, ali ne svima, jer onda ostaje manje novca ako dajete kome treba i kome ne treba – naglašava on.

Prema njegovim riječima, Banjaluka ima probleme koji se ne rješavaju decenijama, kao što je grijanje, infrastruktura, način funkcionisanja prevoza.

Pročitajte još

– Ne znamo kako ćemo sljedeće godine izaći na kraj sa prevoznicima, koliko će njima trebati subvencija, da li nam je isplativ javni saobraćaj, da li imamo dovoljno parking mjesta. To su sve udarni problemi u Banjaluci, a čini se da ova i administracije unazad to sklanjaju po strani. Problem je hronični nedostatak investicija i zapošljavanje. Unazad 10-15 godina Banjaluka se ne može tim pohvaliti – upozorava on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP u Skupštini grada, kaže da će podržati novu odluku gradonačelnika, jer je to jedna od mjera koje idu u prilog građanima i olakšavaju život. Napominje kako su u protekle dvije godine donesene mjere poput besplatnog priključka za vodu i kanalizaciju, legalizacije, besplatnih udžbenika, subvencija za vrtiće, besplatne karte za penzionere sa najnižom penzijom i višečlane porodice.

– Ovo je mjera koja usklađuje prihode gradu u budućnosti u izvjesnoj mjeri i nije napravljen da se neko bogati na tome. Ne može investitor praviti zgradu, dobiti besplatno građevinsku dozvolu, pa prodavati i ostvarivati prihod. Ovo je za porodice, individualne objekte do 200 metara kvadratnih. To je jedna od mjera koja će građanima olakšati život, kao što je i proces legalizacije. Ljudi nisu bili u mogućnosti da plate, a morali su da rješavaju svoja stambena pitanja, naročiti poslije rata, dominantno u perifernim naseljima. Može se reći da je to gubitak za grad oko deset miliona, ali pitanje je da li bi taj prihod nekada bio ostvaren. Ljudima to neće niko rušiti, a njima je problem jer ne mogu da stave hipoteku, podignu kredit, prepišu, prodaju – objašnjava Milanović.

Od 50 do 200 KM po kvadratu

Naš sagovornik koji je nedavno završio za papirologijom za građevinsku dozvolu kaže da ga je sve to koštalo nešto manje od 5.000 KM. Prvi put je platio oko 1.700, a drugi oko 2.700 maraka. Pojašnjava da je procedura dobijanja dozvole bila gotova za manje od mjesec dana. Cijene građevinske dozvole zavise od lokacije, odnosno zone koje imaju drugačije cijene rente i komunalija. Logično, što je zona gradnje kuće dalja od centra, to je cijena manja. Naravno, zavisi i do toga da li postoji infrastruktura, na koji način neko plaća dozvolu. U prosjeku, košta od 50 do 200 maraka po kvadratu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije