Svijet

HOROR U AMERICI Troje gostiju čuvenog restorana popilo milkšejk, pa umrlo

Tri osobe su umrle, a tri su hospitalizovane nakon što su pile milkšejkove kontaminirane bakterijom listerija iz restorana u Takomi u Vašingtonu, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

amerika policija
FOTO: SIRI RATHOD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Istražitelji su otkrili da je epidemija povezana sa mašinama za sladoled koje nisu pravilno očišćene u restoranu “Frugals”.

Listerija može da utiče na ljude do 70 dana nakon konzumiranja, a mašine su korišćene do 7. avgusta, navodi se u saopštenju.

Šest osoba je hospitalizovano između 27. februara i 22. jula, a ispitivanjem je pokazano da je isti soj listerije izazvao hospitalizaciju, rekle su zdravstvene vlasti. Dvoje od troje preživelih rekli su da su popili milkšejk kod istog “Frugalsa” u Takomi prije nego što su se razboljeli.

“Svi koji su jeli u restoranu u Takomi da se jave ljekaru”

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se vjeruje da nijedan drugi restoran “Frugalsa” nije pogođen epidemijom. Svi koji su jeli u restoranu u Takomi između 29. maja i 7. avgusta i pokazuju simptome listerije, treba da se jave ljekaru, urgirala je agencija.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, bakterija Listeria monocitogene uzrokuje oko 1.600 slučajeva listerioze u SAD godišnje. Svake godine od ove bolesti umre oko 260 ljudi.

Pročitajte još

Simptomi infekcije listerije uključuju groznicu i bolove u mišićima, a ponekad i dijareju ili druge gastrointestinalne probleme. Ostali simptomi su glavobolja, konfuzija i konvulzije, prenosi Blic.

Obično pogađa starije odrasle osobe, trudnice, bebe i odrasle sa oslabljenim imunološkim sistemom. Trudnice imaju otprilike 10 puta veću vjerovatnoću da dobiju listeriozu, a trudnice Hispanoamerikanke čak 24 puta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije