Magazin

Hrabar, snažan i odvažan: Ovo prelijepo ime za dječake moćne simbolike datira još iz rimskog doba

Ime Viktor koje simbolizuje pobjednika ili osvajača datira još iz rimskog doba i potiče od ljatinske riječi "victor", što znači pobjednik.

Hrabar, snažan i odvažan: Ovo prelijepo ime za dječake moćne simbolike datira još iz rimskog doba
FOTO: MOUNT SINAI PARENTING CENTER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prema nekim izvorima, stari Rimljani su prije polaska u svaku bitku uz svoje ime stavljali prefiks “Victorius”, da bi, kako se vjerovalo, “prizvali sreću” i obezbijedili pobjedu. Vremenom, prefiks je prerastao u lično ime sa snažnom simbolikom.

Iako nije direktno povezano sa biblijskim imenima, ime Viktor u prenesenom značenju označava Hristovu pobjedu nad grijehom i smrću.

Pročitajte još

Osim u Italiji, ovo ime izuzetno je popularno i u Španiji, Velikoj Britaniji, Portugalu, Holandiji, Danskoj, Belgiji, Švedskoj, Rumuniji… U zemljama engleskog govornog područja ime Viktor postalo je posebno popularno za vrijeme vladavine kraljice Viktorije.

Na prostorima Srbije, Hrvatske i Slovenije posljednje dvije decenije sve je više roditelja koji svojim sinovima daju ime Viktor, a motivi su različiti – od onog da će njihov sin biti pobjednik, do ličnih razloga, ukoliko je dijete njihova lična pobjeda, piše Ona.

U Francuskoj svi dječaci koji nose ovo ime 21. jula slave imendan.

Vjeruje se da je svaki Viktor hrabar, snažan i odvažan i da ne postoji prepreka koju nije u stanju da savlada. Takođe se vjeruje da će dječaci koji nose ovo ime iz svake situacije izaći kao pobjednici.

Iako je dugo ženska verzija ovog imena – Viktorija bila popularnija od muške, u prve dvije decenije 21. vijeka obe verzije su gotovo podjednako zastupljene, makar na balkanskim prostorima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije