Magazin

"Onaj koji je istrajan i uporan" Staro zaboravljeno ime za dječake koje ima MOĆNO ZNAČENJE

Ako želite da vam sin bude jak, osoba od riječi, istrajan i uporan onda mu dajte ovo ime.

Ako beba koristi cuclu pidržavajte se ovih pravila
FOTO: DM HRVATSKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Muško lično ime Kosta je danas dosta popularno u našoj zemlji i u zemljama regiona, i smatra se da iako je poslednjih godina u upotrebi samostalno, ime ipak potiče od grčkog imena Konstantin.

 Preneseno značenje imena Kosta jeste „onaj koji je istrajan i uporan“, „onaj koji je poseban i veliki u svojim vrlinama“, „onaj koji je stamena i čvrsta osoba u svojim odlukama“, “ jak i dobar oslonac i podrška“, „onaj koji je osoba od riječi“.

Pročitajte još

Prema etimološkim pretpostavkama, ime Kosta je porijeklom iz starogrčkog jezika i nastalo je od imena Konstantinos ili pak od riječi konstantinus, sa značenjem stalan, trajan, konstantan, stamen, neprolazan, piše Espresso.

U Srbiji kao i u skoro svim zemljama regiona ime Kosta je jedno od najčešće davanih imena muškom potomstvu, a pored ovog područja ime Kosta je bilo često davano ime za mušku novorođenčad i u Italiji, Grčkoj, Češkoj, Slovačkoj, Makedoniji i Bugarskoj.

Svakako je jedna od najpoznatijih ličnosti u istoriji, bio car i imperator Konstantin, koji je živio početkom IV vijeka i koji je i primio i propagirao hrišćansku religiju, te je kasnije i proglašen za svetitelja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu