Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HRANA SVE SKUPLJA Vremenske nepogode podigle cijene u svijetu

Svijet
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Svjetske cijene hrane porasle su u maju, peti mjesec zaredom, pošto su loše vremenske prilike pogurale cijene sira i kukuruza naviše, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Iz FAO, takođe, upozoravaju da je drastičan pad očekivanog roda kukuruza u poplavljenim područjima SAD umanjio prethodnu projekciju te organizacije o globalnoj proizvodnji žitarica u 2019. godini, prenosi agencija Rojters.

Cjenovni indeks, koji izračunava FAO i koji mjeri mjesečne promjene cijena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je u prosjeku 172,4 poena u maju u odnosu na 170,3 poena u aprilu.

Indeks cijena mlijeka skočio je za 5,2 odsto u odnosu na aprilsku vrijednost, približivši se tako petogodišnjem maksimumu, a sir je doprinio skoku tog indeksa zbog snažne globalne potraznji za tim proizvodom izazvane sušom u Okeaniji, koja je ograničila izvozne perspektive tog regiona.

Indeks cijena žitarica porastao je za 1,4 odsto, dok je, s druge strane, indeks cijena šećera pao za 3,2 odsto u maju.

FAO sada predviđa da će svjetska proizvodnja žitarica iznositi 2,68 milijardi tona, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 2,72 milijarde tona, ali još uvijek za 1,2 odsto više u odnosu na nivo iz 2018. godine, kada je proizvodnja pala.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO