Magazin

Hranljivija od lososa: Ovo je NAJZDRAVIJA RIBA na svijetu, uvrstite je u nedjeljni jelovnik

Malo ko razmišlja o koristi skuše koju ona ima za organizam, više cijene samo njene kvalitete ukusa.

ribarnica na tržnici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

 Svaki proizvod ima hemijska svojstva i na određeni način djeluje na organizam.

U hemijskom sastavu skuše ima mnogo bjelančevina i masnoća, a njih ima više u ribi ulovljenoj tokom zime u sjevernijim regionima.

Uobičajena količina masti je 13 grama što je dovoljno da se riba definiše kao masna. Bjelančevina je u proseku 18 grama i apsorbuju se tri puta brže od bjelančevina u goveđem mesu.

Skuša je niskokalorična riba. Da bismo dobili dnevni unos kalorija, treba da pojedemo otprilike 700 grama ribe, ali ne bi trebalo da zaboravimo o mastima u njoj, prenosi Krstarica.

Nezasićenih masnih kiselina u skuši je u velikim količinama. One su dragocjen proizvod i antioksidans. Pomažu u jačanju membrana ćelija organizma na račun neutralizacije slobodnih elektrona.

To su radikali koji mogu da probiju zidove ćelija i da naruše njihovu aktivnost. To dovodi do pojavljivanja niza oboljenja, uključujući i onkološka. Da bismo to izbegli, važno je da se hranimo odgovarajućim proizvodima.

Pročitajte još

Nije slučajno što se djeci daje riblje ulje – ono je puno nezasićenih masnih kiselina. Hemijski sastav skuše blagotvorno utiče na harmonični rast i razvoj djece i veoma je koristan i za trudnice i dojilje.

Kako bi se izbjegao disbalans između rasta i razvitka unutrašnjih organa kod adolescenata, skuša treba da bude prisutna u njihovom režimu ishrane.

Dragocjeni sastojci skuše su i mineralne materije. Ona sadrži kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor, natrijum. To su mikroelementi ogromne koristi. Cijeli spektar vitamina B je sadržan u ovoj ribi. Velika je koncentracija vitamina B12 i vitamina PP.

Vitamin B pomaže u sintezi DNK i učestvuje u metabolizmu masti. Česta ishrana sa skušom reguliše šećer u krvi, pomaže sistemu organa za varenje i jača nervni sistem. Pomaže u stvaranju hemoglobina i zasićenju kiseonikom.

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu. Velika koncentracija fosfora pomaže u izgradnji mnogih fermenata koji su pokretači hemijskih reakcija ćelija.

Cjelokupna vitalnost organizma može da se obezbjedi samo jednom vrstom ribe. Fosforne kiseline u skuši su tkivo ljudskog skeleta, zbog toga je ona mnogo korisna za djecu, ali i za odrasle, s obzirom na to da se s godinama kod njih pojavljuju problemi sa mišićno-koštanim aparatom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu