Društvo

Hroničan umor, slabost, bolovi: Simptomi postokovid sindroma muče svaku treću osobu koja je preboljela koronu

Svaki treći pacijent koji je zbog korone završio na intenzivnoj njezi ima problema sa takozvanim postkovidom. To u praksi znači da te ljude muči jedan ili nekoliko simptoma koje jesu ili nisu imali dok su bii pozitivni na Kovid19.

Hroničan umor, slabost, bolovi: Simptomi postokovid sindroma muče svaku treću osobu koja je preboljela koronu
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Zbog svega ovoga, u velikom broju zemalja u bolnicama se otvaraju specijalizovana postokovid odjeljenja, gdje mogu da se jave pacijenti koji su preboljeli koronu, ali i dalje osjećaju posljedice. Kod nas KBC Bežanijska kosa, koji je 2 bio bio u kovid sistemu sada ima posebno odeljenje za postkovid liječenje.

Kako kažu stručnjaci, ne može se unaprijed proceniti koji napcijent će imati postkovid. Ne može se, takođe znati ni koliko dugo će imati zdravstvenih problema niti da li su oni i u kojim slučajevima trajni.

Pročitajte još

Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora KBC Bežanijska kosa, objašnjava da nemaju svi pacijenti potrebu da se javljaju ljekaru poslije preležane kovid infekcije.

– Oni koji su imali srednje teške i teške forme otpuštaju se na dalje kućno lečenje i zahtijevaju dodatnu pažnju. prema protokolu, oni se kontrolišu u regionalnim kovid ambulantama, osim strogo selektovanih, koji se liječe u našoj ambulanti zbog specifičnosti kliničkog stanja, koje mi treba dalje da pratimo – precizira Crnokrak.

Marija Zdravković, direktorka iste klinike, inače kardiolog, kaže da im se mnogi pacijenti vraćajju i nakon što su negativni na PCR testu.

– Mi smo ta iskustva sistematizovali, napravili bazu podataka i te pacijente smo pratili. Tako smo i postali centar za praćenje postkovid komplikacija – rekla je dr Zdravković, piše Kurir.

I direktor Specijaline bolnice za plućne bolesti u Surdulici Slaviša Kostić potvrdio je da u bolnicu već dolaze po pomoć pacijenti s postkovid oštećenjima na plućima. Kaže da su to pacijenti sa razvijenom respiratornom slabošću, lošom plućnom funcijom, sa fibrozama pluća… 

Kovid 19 je multisistematska bolest, opsim primarno pluća, može da napadne i ostale organe u ljudskim organizmu. Neke od njih su: mozak, nervni sistem, čula, endokrini sistem, srce, kardio-vaskilarni sistem, kožu, zglobodi (bol, zapaljenje malih zglobova oko kičmenih pršljenova) hroničan umor i izražena slabost, bol u mišićima…

Prihvati notifikacije