Banjaluka

Hronični bolesnici pune ambulante: Povoljnija epidemiološka situacija nije smanjila obim posla u Domu zdravlja

Povoljnija epidemiološa situacija u Banjaluci je na vrata ambulanti dovela veći broj građana koji su ranije zaobilazili Dom zdravlja zbog straha od korone.

Hronični bolesnici pune ambulante: Povoljnija epidemiološka situacija nije smanjila obim posla u Domu zdravlja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zbog naglog rasta broja zaraženih u prethodnom periodu, u fokusu medicinskih radnika bili su pacijenti u kovid i Ari ambulantama. 

Specijalista porodične medicine u ovoj ustanovi Kosana Stanetić rekla je da je došlo do značajnog povećanja broja redovnih pacijenata u odnosu na prethodni period.

– Duži vremenski period su pacijenti izbjegavali našu ustanovu iz straha od virusa korona, ali u zadnjih mjesec dana to se promijenilo.  Imamo ogromno povećanje broja redovnih pacijenata u ambulantama porodične medicine, odnosno ljudi koji nam se obraćaju zbog drugih bolesti i tegoba, ali i zbog  kontrola, koje su se trebale ranije obaviti ali nisu uspjeli – rekla je Stanetićeva. 

FOTO: ATV/ SCREENSHOT
FOTO: ATV/ SCREENSHOT

Objasnila je da su u pitanju uglavnom građani koji imaju razna hronična oboljenja, a koji su, kako kaže, „čekali da se epidemiološka situacija malo smiri da bi došli na preglede u ambulante“.

Pored ovog, doktorka Stanetić kaže da se suočavaju s još jednim izazovom. Proljeće je sa sobom donijelo cvjetanje vegetacije i polenske alergije, a to znači da pomoć ljekara traže oni koji imaju razne alergijske reakcije. 

Pročitajte još

Naglasila je da broj pacijenata sa simptomima polenskih alergija nije povećan u odnosu na neke ranije periode ali da su se promijenile okolnosti u kojima se to oboljenje liječi. Te okolnosti su povećale obim posla medicinskim radnicima, jer je potrebno daleko više aktivnosti i opreza kako bi se u pojedinim situacijama odredilo da li je u pitanju alergija ili virus korona.

– U vrijeme pandemije mogu se javiti poteškoće prilikom dijagnostifikovanja bolesti zbog mogućih sličnih simptoma alergije i infekcije virusom korona kao što su suhi kašalj, curenje nosa, kihanje i drugo. Dijagnostifikovanje bolesti jeste naš uobičajeni posao, ali treba dosta truda da se izdiferencira razlika između ta da dva oboljenja. Takve situacije se ne mogu razdvojiti samo kroz razgovor s pacijentima već je potrebno uraditi  preglede i dodatne dijagnostičke procedure kako bi bili sigurni o čemu je riječ – kazala je Stanetićeva. 

Dodala je da je moguće da pacijenti istovremeno imaju i simptome alergije, ali i da budu zaraženi virusom korona, te da su zabilježeni takvi slučajevi. 

– Taj broj nije preterano velik, ali važno je da se što prije ustanove takvi slučajevi, jer je liječenje pacijenta koji ima alergije i kovid različito,. Zato dobro moramo voditi računa da se na primarnom nivou zdravstvene zaštite napravi jasna razlika – navela je ona. 

Pacijentima koji boluju od bilo kojih vrsta alergija savjetuje da nose maske kako bi izbjegli infekcije izazvane virusom korona.

Aktivnosti

Pored redovnih aktivnosti i angažmana u kovid i Ari ambulantama, Dom zdravlja Banjaluka sprovodi i vakcinaciju građana protiv virusa korona.

Proces se sprovodi u hali „Banjalučkog velesajma“ i trenutno se vakcinišu građani stariji od 65 godina.

Prihvati notifikacije