Svijet

Hronologija SE*S SKANDALA Donalda Trampa koji trese svijet: Slučajni susret prije 18 godina pretvorio se u najveću pravnu dramu u istoriji

Slučajni susret na dobrotvornom turniru u golfu pre 18 godina pretvorio se u najveću pravnu dramu u istoriji.

Donald Tramp
FOTO: ANGELA WEISS / POOL/EPA

Donald Tramp danas postaje prvi bivši američki predsjednik koji će se suočiti sa krivičnim suđenjem zbog isplate 130.000 dolara porno zvijezdi Stormi Danijels da ćuti o njihovoj aferi. Suđenje, koje će trajati između šest do osam nedjelja, biće puno bombastičnih svjedočanstava i drame koje su posljedica godina skandala.

Slučaj se odvija oko isplate Trampovog tadašnjeg advokata Majkla Koena Danijelsovoj, uoči predsjedničkih izbora 2016, kako bi ćutala o navodnom seksualnom susretu sa bivšim predsjednikom iz 2006. Stormi tvrdi da se to dogodilo manje od četiri mjeseca nakon što je Melanija rodila Trampu sina Barona. Od tada je, kako piše Dejli mejl, bilo obrta u slučaju na svakom ćošku, dok je Tramp proveo četiri godine u Beloj kući a sada pokušava da osvoji još jedan mandat.

Pročitajte još

Trenutno je favorit republikanaca za njihovog kandidata na predsjedničkim izborima u SAD u novembru.

Tramp je suočen sa 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi prikrio tajnu isplatu. Svaka tačka optužnice predviđa maksimalnu kaznu od četiri godine zatvora. On je negirao sve optužbe i obećao da će svjedočiti da se odbrani od tužiteljskog “lova na vještice”. Tužioci će pokušati da prikažu da su su njegova djela – koja bi inače bila prekršaji – u stvari krivična jer je iskoristio isplate kako bi pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. Tokom suđenja Tramp će se držati dalje od kampanje za izbore u novembru. Sudije su odbile njegove pokušaje da odloži suđenje, piše Blic.

Evo kako se odvijala Trampova navodna afera sa Danijelsovom koja je dovela do političkog suđenja vijeka.

Jul 2006.

Stormi je prvi put srela Trampa na golf turniru u Lejk Tahou u Nevadi kad je imala 27 godina. Kasnije je u intervjuu 2018. ispričala da ju je Tramp – tada biznismen – pozvao na večeru.

Kad je otišla u hotelski apartman da se sretne sa njim, Tramp nije bio obučen za izlazak i rekao je da je mislio da večeraju u sobi, rekla je Stormi, dodajući da se susret završio seksom. Kako tvrdi, Tramp ju je kasnije pozvao na žurku u Kaliforniji povodom lansiranja “Trampove votke”, kao i u njegovu kancelariju u Njujorku. Tramp je tada bio oženjen Melanijom koja mu je nekoliko mjeseci unazad rodila peto dijete, Barona.

Jul 2007.

Stormi je rekla da je Tramp tražio da se nađu u njegovom bungalovu u hotelu Beverli hils u Los Anđelesu, kako bi razgovarali o mogućoj pojavi u rijalitiju “Poznati šegrt” i da su proveli četiri sata zajedno – ali bez seksa.

Maj 2011.

Stormi je u intervjuu za magazin Tač govorila detaljno o svom prvom susretu sa Trampom. Ali, intervju nikad nije objavljen u štampi nakon što su njegovi advokati navodno zaprijetili tužbom. Na kraju je objavljen 2018.

Jun 2015.

Tramp je najavio da učestvuje u republikanskoj predsjedničkoj trci.

Jun 2016.

Glumica i bivša “Plejbojeva” zečica Karen Mekdugal ponudila je da proda svoju priču o navodnoj 10-mjesečnoj aferi sa Trampom 2006. i 2007. Predstavljao ju je advokat Kit Dejvidson. Karen je u intervjuu 2018. rekla da je bila zaljubljena u Trampa i da je njihov odnos bio “stvaran”. Tvrdila je da su imali nezaštićen odnos desetinama puta. Na kraju je, kako tvrdi, ona raskinula sa njim i prešla na glumca Brusa Vilisa, sa kojim je uslikana na odmoru u Italiji u avgustu 2007.

Jul 2016.

Tramp je zvanično postao kandidat republikanaca za predsedničke izbore. Ankete su tada pokazale da će izgubiti od Hilari Klinton, ali je bio siguran u svoju pobjedu. Stormi tvrdi da se njen susret sa Trampom dogodio nedugo nakon što je sa Melanijom dobio sina Barona.

Avgust 2016.

“Nešenel inkvajerer” došao je do ekskluzivnih prava na priču Mekdugalove za 150.000 dolara. ali, njene tvrdnje o aferi nikad nisu objavljene.

Donald Tramp u sudu
FOTO: ANGELA WEISS / POOL/EPA

Septembar 2016.

Majkl Koen postigao je dogovor da objezbedi ugovor sa Mekdugalovom, ali on nikada nije finalizovan.

Oktobar 2016.

Magazin je spojio Koena sa Kitom Dejvidsonom i došao je do ugovora da se Stormi isplati 130.000 u zamjenu da potpiše sporazum o tajnosti. Koen osniva kompaniju “Esenčel konsultacije” sa sjedištem u Delaveru i deponuje na račun 131.000 dolara koje je dobio putem kreditne linije za vlasnički kapital. Potom prebacuje 130.000 dolara sa firme na Dejvidsona.

Sporazum je potom sastavljen uz korišćenje pseudonima “Pegi Piterson” za Stormi i “Dejvid Denison” za Trampa.

4. novembar 2016.

“Volstrit žurnal” objavljuje detalje ugovora između Mekdugalove i AMI četiri dana prije izbora. Trampova kampanja negira navode o aferi kao “potpunu neistinu”. List je takođe izvijesti da je Stormi bila u pregovorima za emisiju ABC-a “Dobro jutro Ameriko” radi intervjua.

8. novembar 2016.

Tramp osvaja predsjedničke izbore.

Majkl Koen
FOTO: SARAH YENESEL/EPA

Januar 2017.

Sklopljen je aranžman da se Koenu plati za 130.000 dolara sopstvenog novca koji je potrošio. Koen traži 130.000 plus 50.000. Trampova organizacija odlučuje da mu plati 420.000 tokom godine. Koent podnosi fakture za 35.000 dolara svakog mjeseca u godini.

20. januar 2017.

Tramp polaže predsjedničku zakletvu.

Januar 2018.

“Vostrit žurnal” prvi izvještava o postojanju isplate od 130.000 Danijelsovoj. Tramp poriče aferu.

Februar 2018.

FOTO: SCREENHOT INSTAGRAM
FOTO: SCREENHOT INSTAGRAM

Koen priznaje isplatu, ali kaže da mu nije bilo nadoknađeno, da je to bilo zakonito i da u pitanju “nije bio doprinos za kampanju ili trošak kampanje od strane bilo koga”. On se u pismu federalnim vlastima suprotstavio svjedočenju pred porotom da ga je Tramp natjerao da isplati Stormi da ćuti o navodnoj aferi svega nekoliko dana prije izbora 2016. Rekao je da mu je Tramp nadoknadio troškove ličnim sredstvima i kasnije se izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje zbog novca za ćutanje.

Mart 2018.

Stormi tuži Trampa i “Esenčel” kako bi se poništio sporazum o tajnosti podataka. Tvrdi da nema snagu jer ga Tramp nije potpisao. U tužbi tvrdi da je imala “intiman odnos” sa Trampom 2006. i 2007. i da joj je Koen platio 130.000 da ćuti o tome i da ju je “zastrašivao”. Stormi u slučaju zastupa advokat Majkl Avenati.

April 2018.

Tramp u prvom javnom komentaru kaže da nije znao za isplatu 130.000 dolara. FBI vrši pretres u Koenovoj kući i kancelariji. Stormi tuži Trampa zbog klevete nakon što ju je nazvao “totalnim prevarantom”.

Maj 2018.

Tramp kaže da je nadoknadio Koenu 130.000 dolara, navodeći na “Tviteru” (sada X) da je to urađeno unaprijed i da “nije iz kampanje”.

Avgust 2018.

Koen se izjašnjava krivim po osam federalnih optužnica, uključujući prekršaj finansiranja kampanje u vezi isplata Stormi i Karen. Rekao je da mu je Tramp naložio da isplati novac.

Oktobar 2018.

Sudija odbacuje Storminu tužbu za klevetu i ona mora da plati skoro 300.000 dolara pravnih troškova.

Decembar 2018.

Koen je osuđen na tri godine zatvora.

Avgust 2019.

Okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens izdaje sudske pozive da se od Trampove organizacije dobije evidencija o isplatama Koenu, kao i poreska evidencija bivšeg predsjednika. Tramp tuži da to blokira, tvrdeći da je imun na krivične postupke na osnovu funkcije.

Jul 2020.

Američki Vrhovni sud presuđuje da Tramp nije imun.

Februar 2021.

Istražitelji dolaze do Trampovih poreskih prijava.

Stormi Danijels
FOTO: THESTORMYDANIELS/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Novembar 2021.

Alvin Breg postaje novi okružni tužilac Menhetna. Koen je pušten u kućni pritvor nakon što je odslužio većinu svoje kazne.

Januar 2023.

Breg oživljava predmet isplate za ćutanje o aferi, nazivan “zombi slučajem”. Sreće se sa Koenom i okuplja porotu.

Mart 2023.

Koen svjedoči pred porotom a istražitelji iz Bregove kancelarije razgovaraju sa Stormi. Tramp odbija da svjedoči pred porotom i na društvenim mrežama kaže da je žrtva političkog progona. Potom je optužen, ali optužbe nisu bile odmah detaljno izložene.

April 2023.

Tramp se izjašnjava da nije kriv po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih podataka.

April 2024.

Suđenje o isplati Stormi trebalo bi da počne u Njujorku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu