Politika

HRVAT KOJI ZAOŠTRAVA ODNOSE SA HRVATSKOM Šta je Željko Komšić uradio za svoj narod u BiH

Zahvaljujući djelovanju hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, srpski član Presjedništva Milorad Dodik uspio je, tvrde stručnjaci, da postane glavi predstavnik interesa hrvatskog naroda u BiH.

HRVAT KOJI ZAOŠTRAVA ODNOSE SA HRVATSKOM Šta je Željko Komšić uradio za svoj narod u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Željko Komšić

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komišića, još od prošle godine prati glas da je izabran bošnjačkim, a ne hrvatskim glasovima, te da nije pravi predstavnik Hrvata u BiH.

Hrvat koga Hrvati u BiH nisu priznali proglašen je nepoželjnim u nekoliko dijelova BiH, Milorad Dodik ga je nazvao podobnim Hrvatom, dobijao je epitete da je bošnjački Hrvat, a Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH nazvao ga je “mitskim balijom”.

Prozvan je i hrvatskim predsjednikom bez „licence“, a čak ni u Hrvatskoj nije tajna da Komšić u BiH i nije ono što mu funkcija nalaže.

Pelješki most

Novinar RTL televizije, Boris Mišević, nedavno je domaćim medijima rekao da zbog svega toga ne čude Komšićevi potezi protiv Hrvatske.

U Hrvatskoj nije tajna da hrvatski član Predsjedništva realno i nije hrvatski član zbog izbornog sistema BiH i čijim je glasovima izabran, tako da ne čudi da je Komšić glasao da se ide u spor sa svojom domicilnom zemljom Hrvatskom – rekao je Mišević.

Stručnjaci tvrde da je politika Komšića uglavnom bila usmjerena na bošnjačku političku populaciju te su mu stavovi uglavnom podudarni sa stavovima SDA, koju vodi Bakir Izetbegović, te da je, iako nominalno lijeva, stranka Željka Komšića, Demokratska fronta, većinska bošnjačka stranka.

Foto: Avaz/RAS Srbija
Foto: Avaz/RAS Srbija

Sada, kada je od izbora prošla skoro godina dana, jasno se može vidjeti u kom smjeru Komšić ide, te je vrijeme da se postavi pitanje šta je hrvatski član Predsjedništva BiH uradio za Hrvate u ovoj zemlji.

Očekivanja

Politički analitičar iz Zagreba, Žarko Puhovski, smatra da Komišić nije ispunio očekivanja.

Pročitajte još

– On nije opravdao očekivanja onih koji govore u ime Hrvata kao politički igrači na terenu. To znači da, kada se sluša HDZ, on nije učinio ono što je trebao, a HDZ ima i dalje većinsku podršku Hrvata u BiH. Dakle, tu ima nekih problema i to je dovelo do toga da je zapravo Milorad Dodik postao ovlašteni prestavnik hrvatskih interesa u BiH – smatra Puhovski.

Objašnjava da je to sve jako čudno, jer logika sistema u BiH govori drugačije.

– Očito su se tako stvari postavile, jer je onaj koji treba da zastupa hrvatske interese haotično zaoštravao odnose sa Hrvatskom kao matičnom državom i to je, naravno, kod jednog dijela hrvatskog stanovništva u BiH izazvalo lošu reakciju. To je, otprilike, sadašnja situacija – smatra Puhovski.

Misija

On smtra da Komšić nije ostao na onom nivou na kome je bio nakon izbora, nego da je dodatno komplikovao situaciju.

– On još zaoštrava odnose, pogotova kada je u pitanju pelješki most. Ko god je bio u Neumu zna da luka ne može da primi ni približno velike brodove koje bi trebalo. Prema tome, to je čisto navlačenje zaoštravanja, što im nikako nije trebalo. Međutim, on smatra da je to njegova misija – rekao je Puhovski.

Na pitanje da li Komšić radi u interesu Bošnjaka, s obzirom da ni hrvatska, ni srpska strana nisu zadovolje, Puhovski odgovara sljedeće:

– Nije on radio ni u interesu Bošnjaka. On je kao neko ko se počeo spuštati niz padinu, a niko ga ne kontroliše. Ja sam siguran da nema nikakve zavjere protiv Hrvata, kako se to voli reći, nego da se on prosto ne smtara odgovornim prema onima koji su ga, makar formalno, odabarali – zaključuje Puhovski.

Komšić: Radim bolje od Čovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH na ove optužbe nije često odgovarao. Oguglao je i na stavove HDZ BiH, a jedna od onih koji ga je najčešće kritikovao jeste Milorad Dodik. Govoreći o interesima Hrvata, Komšić je nedavno rekao da interese svog naroda zastupa bolje od „Dodikovog Čovića“ naglašavajući da je NATO pravi interes Hrvata, čemu Komšić čvrsto teži.

– Interes Hrvata u BiH su NATO integracije. Taj interes zastupam najmanje deset puta bolje od Dodikovog prijatelja Čovića, koji javno poziva na odustajanje od MAP-a u korist formiranja Savjeta ministara bez usvajanja ANP i nastavka NATO integracija – rekao je Komšić nedavno, te naglasio da “Dodik može samo još Čoviću držati lekcije o interesu Hrvata“.