Politika

HRVATI I SRBI PRETUČENI U PANČEVU Zagreb poslao protestnu notu Srbiji, stigao odgovor Vučića

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Srbiji povodom, kako kažu, ničim izazvanog teškog fizičkog napada, koji se dogodio 13. aprila 2024. u Pančevu, na četvoro hrvatskih državljana, kao i na dvoje srpskih državljana koji su stali u njihovu obranu.

Aleksandar Vučić i Andrej Plenković u Davosu
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/ISNTAGRAM/SCREENSHOT

MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motivisan.

MVEP očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od strane zvaničnika Republike Srbije, traži hitnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primjereno kažnjavanje počinilaca – navodi se u saopštenju.

Gordan Grlić Radman
FOTO: HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Četvorica mladića uhapšena nakon tuče

Podsjetimo, četvorica mladića osumnjičena su za napad koji se dogodio u subotu rano ujutru. Sumnjiče se da su po nacionalnoj osnovi vrijeđali muškarce iz Zagreba.

Saslušani su u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Kako se navodi u saopštenju, oni su rukama, nogama i remenima udarali oštećene N. K. i K. R., kao i B. L. (38) iz Pančeva i M. C. (39) iz Niša, dvojicu državljana Republike Srbije, usljed kojih su oštećeni zadobili lake tjelesne povrede u području glave i tijela.

Viši sud u Pančevu je odredio pritvor osumnjičenom Ž. M. u trajanju do 30 dana zbog postojanja sumnje da bi u kratkom roku mogao da ponovi ovo krivično djelo, piše Blic.

Vučić: Napadači na novinare biće kažnjeni

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na otvaranju Sajma privrede u Mostaru, da je danas razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i poručio da će napadači na hrvatske novinare u Pančevu biti kažnjeni.

On je rekao da ako je istina da su napadnuti neki hrvatski novinari na teritoriji Srbije, u Pančevu, pošto nije imao te informacije, već je to sada saznao, biti procesuirani.

– Najpre, ne samo da to osuđujem, već će naši nadležni organi uraditi sve da procesuiraju one koji su tako nešto učinili – to je nedopustivo, to je nedozvoljivo i tako nešto nigdje kod nas ne smije da se događa, nigdje u regionu – istakao je Vučić.

On je rekao daje imao kratak razgovor sa premijerom Plenkovićem.

– Razgovarali smo i on mi je ukazao na jednu stvar, a neću da govorim o našim primjedbama prema drugima kojih naravno ima – koliko hoćete, već o onome šta su primjedbe na naš računa. I gledaćemo da ono što je normalno, racionalno, razumno, da ispravljamo i da popravljamo u svakom trenutku – rekao je Vučić.

“Nadam se da će biti više iskrenosti”

Rekao je da se nada da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima – u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima.

Aleksandar Vučić na mostarskom aerodromu
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

– Nadam se da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima i u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim, ne bih da govorim o drugim odnosima, jer vjerujem da zajednički možemo da živimo, da napredujemo još mnogo brže. I mislim da nismo loši od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu i tutori i mentori – istakao je Vučić u obraćanju na otvaranju Sajma privrede u Mostaru.

Pročitajte još

Istakao je da kada govorimo o regionu da nam nije prvi put da se lideri susreću na Sajmu u Mostaru.

– I postala je nekako tradicija da uvijek uz tradicionalno gostoprimstvo, gostoljublje naših domaćina, možemo da se družimo, možemo da razgovaramo o svim temama. Onda nerijetko gledamo ko će koga i kako za gušu, pošto smo naučili ne da radimo zajedno uvijek u regionu već kako ćemo jednim protiv drugih da se borimo, a da se to uvijek baš ne vidi direktno, da to ni Evropljani ne vide, da oni ne otkriju, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspije mnogo više, nego da svi zajedno uspijemo i ja se nadam da ćemo to moći da promenimo – naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu