Digitalna Srpska

“Htjeli smo da sprovedemo eksperiment” U Brazilu usvojen zakon koji je u potpunosti napisala vještačka inteligencija

Gradsko vijeće Porto Alegrea, glavnog grada brazilske države Rio Grande do Sul, donijelo je zakon čiji je tekst u cjelini napisan uz pomoć vještačke inteligencije (AI) proizvođača ČetGPT.

vjestacka inteligencija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dokument je kreirala AI uz pomoć upita koje je unio član gradskog vijeća Ramiro Rosario, a prijedlog tog zakona dozvoljava opštini da poreskim obveznicima ne naplaćuje zamjenu vodomjera ako su ukradeni, prenio je TASS.

Gradsko vijeće je već odobrilo dokument, a potpisao ga je gradonačelnik Sebastiau Melu, a članovi vijeća, gradonačelnik, kao i građani, su tek nakon usvajanja zakona saznali da ga je u potpunosti napisala AI.

Pročitajte još

– Naša strategija je bila da nikome ne kažemo da je to uradila vještačka inteligencija, samo smo htjeli da sprovedemo eksperiment. Narednih godina društvo će se suočiti sa revolucijom u raznim oblastima zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i politika neće biti izostavljena iz ovih promjena – rekao je Rosario.

Američka kompanija OpenAI uvela je uslugu ČetGPT 2022. koja komunicira sa korisnicima u režimu dijaloga.

Četbot može da odgovori na pitanja, da prizna svoje greške, da ospori netačne pretpostavke i da odbije neprikladne zahtjeve.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije