Digitalna Srpska

Novo dostignuće vještačke inteligencije: Kreiran softver za manje od 7 minuta

Čet botovi koji koriste vještačku inteligenciju (AI) poput ČetGPT mogu upravljati softverskom kompanijom na brz i isplativ način uz minimalnu ljudsku intervenciju, pokazalo je novo istraživanje.

vjestacka inteligencija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U nedavno objavljenom naučnom radu, tim istraživača sa Univerziteta “Brown” i više kineskih univerziteta sproveo je eksperiment kako bi utvrdio da li AI botovi koje pokreće ČetGPT verzija 3.5 mogu završiti proces razvoja softvera bez prethodne obuke.

Istraživači su dodijelili AI botovima specifične uloge tako što su svakom od njih unijeli “bitne detalje” koji opisuju “određeni zadatak i uloge, komunikacijske protokole, kriterijume prekida radnji i ograničenja”.

Kada su im dodijelili uloge, svaki botovi su je raspoređeni po zvanjima: “generalni direktor” i “tehničko direktor” kao i “programer”.

Tokom svake faze, AI zaposleni su komunicirali jedni s drugima uz minimalan ljudski doprinos kako bi završili određene dijelove procesa razvoja softvera. Komunikacija je uključivala odlučivanje koji programski jezik da koriste, identifikacija grešaka u kodu, kao i sve ostalo što je bilo neophodno za završetak softvera.

Nakon što je “programeru” dodijeljeno 70 različitih zadataka, studija je otkrila da je virtuelna AI kompanija uspjela završiti cijeli proces razvoja softvera “za manje od sedam minuta i po cijeni manjoj od jednog dolara”.

Pročitajte još

U tih sedam minuta, AI je uspjela identifikovati i otkloniti “potencijale” ranjivosti kroz svoje sposobnosti “pamćenja” i “samorefleksije”.

Studija navodi da je 86,66 odsto generisanih softverskih sistema “izvršeno besprijekorno”, navodi Insider.

Ipak, istraživači su identifikovali I ograničenja, kao što su greške i predrasude u jezičkim modelima koje bi mogla izazvati probleme u kreiranju softvera.

Ipak, rekli su da bi otkrića “potencijalno mogla pomoći mlađim programerima ili inženjerima u stvarnom svijetu”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije