Digitalna Srpska

ISTORIJSKI TRENUTAK Postignut dogovor o upotrebi vještačke inteligencije

Zakonodavci i kreatori politika Evropske unije postigli su dogovor o pravilima koja regulišu upotrebu vještačke inteligencije (AI), saopštio je evropski komesar za unutrašnja tržišta Tijeri Breton na Iks platformi.

Vještačka inteligencija
FOTO: TECHMAGELANIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Poslanik Brando Benifei, jedan od dvojice vodećih pregovarača u Evropskom parlamentu o ovoj temi, takođe je u petak veče u objavi na Iks platformi naveo da je došlo do dogovora, prenosi Rojters.

Sporazum je postignut nakon skoro 15 sati pregovora i gotovo cjelodnevne debate, navodi britanska agencija.

Poslanici EU nisu mogli da se slože oko toga kako da regulišu sisteme kao što je ČetGPT, u okviru pravne regulacije koja ima za cilj da zadrži AI pod kontrolom.

Evropa se pozicionirala kao pionir novih globalnih standarda nakon postignutog dogovora o pravilima koja regulišu upotrebu vještačke inteligencije (AI), navedeno je u izjavi Bretona objavljenoj na sajtu Evropske komisije.

On je istakao da je na pregovorima Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Savjeta Evrope o vještačkoj inteligenciji uspostavljen obavezujući, ali uravnotežen okvir za velike modele AI (“modele AI opšte namjene”), koji podrazumijeva transparentnost za sve modele opšte namjene, kao i oštrije zahtjeve za moćne modele sa sistematskim uticajem na evropsko jedinstveno tržište.

Pročitajte još

Sporazumom su se strane obavezale da poštuju ljudska prava i da izbjegnu masovno nadgledanje u Evropi, navedeno je u izjavi.

Breton je istakao da su razvijeni alati za promovisanje inovacija i da je Evropa usklađena kada je riječ o testiranju visokorizičnih AI sistema u uslovima stvarnog svijeta, odnosno van laboratorije, uz neophodnu zaštitu.

U izjavi je navedeno da je dogovoren čvrst okvir za sprovođenje Zakona o vještačkoj inteligenciji, što podrazumijeva nadzor tržišta na nacionalnom nivou, novu kancelariju EU za AI, kao i oštre kazne za kompanije koje se ne pridržavaju pravila, piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije