Biznis

HUMANOST U TEŠKIM TRENUCIMA Piloti Montenegro Erlajnsa imali su na računu 11.500 evra i evo kome će ih dati

Crna Gora ostala je bez svog nacionalnog avio-prevoznika "Montenegro erlajns".

HUMANOST U TEŠKIM TRENUCIMA Piloti Montenegro Erlajnsa imali su na računu 11.500 evra i evo kome će ih dati
FOTO: K. KAMENOV / RAS SRBIJA

Tamošnja Vlada formira novu kompaniju, ali se i dalje ne gase emocije ni zaposlenih niti građana. Odluka sinidikata pilota najnoviji je primjer humanosti.

Sindikalna organizacija linijskih pilota “Montenegro erlajnsa” ugasila je račun, na kojem je bilo 11.500 evra.

Cijeli iznos koji je bio na računu, kako se navodi, uplaćen je na žiro račun Fondacije “Budi human”, namijenjen liječenju djece. To su podijelili i na društvenim mrežama, a objavu su pratili i “bolni komentari”. Potez je takođe i pozdravljen uz zahvalnost i podršku pilotima, kao i izražavanje nade da će uspjeti brzo da nađu nove poslove.

Prema podacima koje je Vlada objavila, “Montenegro erlajns” samo Evropskoj organizaciji za bezbjednost vazdušne plovidbe duguje 160.000 evra, a avionima je prijetila opasnost zaplijene na evropskim aerodromima od 26. decembra 2020.

Vlada je navela i da je posljednja mjesečna zarada zaposlenima u “Montenegro erlajnsu” isplaćena u septembru 2020, a da kompanija od oktobra 2016. nije plaćala obaveze Poreskoj upravi.

Dospjeli poreski dug MA je sada 15,2 miliona evra.

Montenegro erlajns je nastao 1997. godine – tada je u floti je imao jedan avion – Foker 28. Prvi put je poleteo 7. maja 1997. iz Podgorice, tada grada u Saveznoj republici Jugoslaviji, do Barija u Italiji. Do danas, flota Montenegro erlajnsa proširila se na četiri aviona, piše Blic.