Društvo

HVALE SE POSLOVANJEM, A TRAŽE JOŠ DESET MILIONA Šta se krije iza prijedloga SNSD za jačanje Fonda zdravstva RS?

Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD podnio je inicijativu za ograničavanje marže kod nabavke medicinskih sredstava, te za izmjenu zakona o obaveznom osiguranju automobila, kako bi se ojačala kasa Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

HVALE SE POSLOVANJEM, A TRAŽE JOŠ DESET MILIONA Šta se krije iza prijedloga SNSD za jačanje Fonda zdravstva RS?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Saopštili su to danas, na pres konferenciji u novog zgradi vladajuće stranke predsjednik Savjeta za zdravstvo banjalučkog SNSD Zoran Aleksić i član ovog savjeta Dejan Kusturić, inače direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Kako su naveli, cilj je da Fond naplati dodatnih 10 miliona KM godišnje u cilju, kako su rekli “stabilizacije zdravstvenog sistema RS”.

Suština prve inicijative je da se marže dobavljačima medicinske opreme ograniče, kako je rekao Kusturić, na “procenat između 14 odsto, koliko on iznosi u Sloveniji i 50 odsto koliko maksimalno dostiže u Hrvatskoj”. Kusrturić je istakao da su neki dobavljači, koristeći situaciju na tržištu, prodavali medicinski materija po cijenama i do 100 odsto većim od nabavnih.

U drugoj inicijativi, koja se odnosi na autoosiguranje, odnosno osiguravajuće kuće, SNSD predlaže da osiguravajuće kuće faktički unaprijed plaćaju Fondu pet odsto od svake polise autoosiguranja za liječenje žrtava saobraćajnih nesreća. Kusturić je obrazložio da su i do sada osiguravajuće kuće plaćala takva liejčenja, ali da je to bilo uvijek “jako teško i sporo naplatiti”.

Istovremeno, Kusturić se pohvalio da je Fond u posljednje dvije i po godine, koliko je on na njegovom čelu, postigao izuzetne rezultate i smanjio rashode za oko 160 miliona.

Obe inicijative su već upućene Vladi RS, odnosno nadležnim ministarstvima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu