Društvo

"I poslodavci da POVEĆAJU PLATE" Ranka Mišić o povišicima zaposlenih zbog odricanja od prihoda Vlade RS

Onaj ko sada ima platu od 1.000 KM, imaće povišicu od 25 KM po onome kako je Vlada RS planirala da rastereti privredu, kaže za Srpskainfo Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Srpske
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Navodi da su u Sindikatu napravili računicu nakon što je Vlada RS saopštila plan rastrećenja privrede u korist povećanja plata zaposlenih.

– Manje povišice imaće oni s manjim primanjima – napominje ona.

Ta planirana povišica je, podsjeća ona, zbog odricanja prihoda Vlade RS.

– Šta znači 25 KM na ova silna poskupljenja? Nema efekta da ublaži ni poskupljenja ulja – ističe Mišićeva.

Na konstataciju da Vlada očekuje i da poslodavci od sebe povećaju plate, ona smatra da je to u domenu očekivanja.

– Poslodavci su dobili više od 100 miliona KM poreskih obveznika kroz različite vidove pomoći. Sada kukaju kako nema radnika i zalažu se za neke zakone o uvozu radnika. Da se bar odreknu svoje zarade u korist radnika, pa da povećanje iznosi minimalno 75 KM. Na tome mi insistiramo, a predsjednik Vlade treba da zna da je za sve nas odgovorna Vlada RS – poručuje Mišićeva.

Pročitajte još

Premijer RS Radovan Višković juče je potvrdio da je plan da naredne godine bude smanjena zbirna stopa poreskog opterećenja sa 32,8 na 31 odsto, te da neporezivi dio plate bude 1.000 KM bruto umjesto 700 KM neto. Plan je da se pređe na bruto obračun zarada, a da se za svaku granu odredi prag bruto zarada.

– Zaposleni bi od naredne godine trebalo da imaju veće plate za pet do 10 odsto zbog odricanja prihoda Vlade RS, a očekujemo da će poslodavci povećati plate bar za dio koliko će biti povećanje i zbog naših odricanja – poručio je Višković.

Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1.026 KM, ali veliki problem predstavlja, kako je ocijenio premijer, to što je oko 120.000 radnika prijavljeno na platu do 600 KM.

– To pokazuje razmjere sive zone protiv koje ćemo se obračunati – poruka je iz Vlade RS.

Po posljednjim podacima, u Srpskoj je zaposleno nešto više od 275.000 radnika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije