Digitalna Srpska

I PROGRAMERI NA UDARU KORONE Smanjene plate u IT sektoru u BiH, dvije firme zatvorene

IT industrija je jedan od najotpornijih sektora privrede u BiH, ali je ipak uzdrmana korona krizom, ocjenjuju poznavaoci prilika u ovom sektoru.

I PROGRAMERI NA UDARU KORONE Smanjene plate u IT sektoru u BiH, dvije firme zatvorene
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kako navode, najviše su bile na udaru kompanije, koje su bile oslonjene na industrije koje su propale, poput turizma i hotelijerstva.

Kako saznajemo, dve IT kompanije u BiH, jedna u Sarajevu i jedna u Mostaru, zbog udara korona krize privremeno su zatvorene, a u Banjaluci su u pojedinim firmama, programerima, pa čak i inženjerima, umanjene plate i dodatna primanja. Ipak, ta smanjenja nisu bila velika i kretala su se od 10 do 30 odsto, tako da su profesionalci u ovoj branši i dalje među najbolje plaćenim stručnjacima.

IT stručnjaci koji su, zbog smanjenja obima posla, dobili otkaz, brzo su našli drugo radno mesto, ili su prešli u frilensere, tvrde naši sagovornici.

Bilo je i drugih turbulentnih promena, pa su neka radna mjesta ukinuta, ali su se pojavila i neka nova.

I inače, fluktuacija radne snage i u IT sektoru jako izražena, pa je prosjek zadržavanja zaposlenih u jednoj IT kompaniji u BiH oko dvije do tri godine.

Većina IT kompanija se, uprkos krizi, dočekala na noge, a neke su čak i profitirale, jer su se preorjentisale na djelatnosti koje u doba korone bilježe rast, poput zdravstva i obrazovanja na daljinu.