Svijet

I SLOVENIJA NA NOGAMA Potvrđen prvi slučaj virusa korona, pacijent se nije odmah javio ljekaru

Slovenija je danas potvrdila prvi slučaj virusa korona, saopšteno je danas na internet stranici Ministarstva zdravlja.

I SLOVENIJA NA NOGAMA Potvrđen prvi slučaj virusa korona, pacijent se nije odmah javio ljekaru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju se navodi da je pacijent doputovao u Sloveniju iz Maroka, preko susjedne Italije i trenutno se nalazi u bolnici u Ljubljani.

Do sada je Slovenija obavila 352 testa na prisustvo virusa korona.

Prema informacijama koje dosad imamo, pacijent je došao iz Maroka, preko Italije, u Sloveniju. Danas je bio kod svog ljekara koji ga je, zato što je pokazivao simptome koronavirusa, uputio na Infektivnu kliniku ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra. Testiranje je pokazalo da je uzorak pozitivan. Pacijent se trenutno nalazi u pripremljenoj prostoriji za karantin te su pokrenuti odgovarajući protokoli – navedeno je iz resornog ministarstva.

Maja Sočan s Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Slovenije kazala je kako kako se o slučaju za sad vrlo malo zna.

–  Istražujemo gdje je točno došlo do zaraze, a zasad sve upućuje na Maroko. Naš je posao identifikovati sve osobe s kojima je pacijent bio u dodiru, te da ih uputimo što trebaju činiti kako bi se izbjeglo dodatno širenje virusa – rekla je Sočan.

Zbog ovog slučaja, u izolaciju mora i ljekar koji je primio oboljelog. Pacijent se, naime, nije pridržavao upustva epidemiologa koje kažu da se u ovakvim slučajevima potencijalno oboljeli moraju javiti ljekaru telefonom. Umjesto toga, muškarac je došao direktno u ordinaciju, čime je i ljekara potencijalno izložio zarazi, prenosi Avaz.