Politika

I, ŠTA ĆEMO SAD? Odluke Ustavnog suda BiH primjenjuju se u Srpskoj iako zakon to zabranjuje, ZAĆUTALI SVI koji su narod ubjeđivali u suprotno

Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, donesene nakon izmjena Pravila tog suda, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

I, ŠTA ĆEMO SAD? Odluke Ustavnog suda BiH primjenjuju se u Srpskoj iako zakon to zabranjuje, ZAĆUTALI SVI koji su narod ubjeđivali u suprotno
FOTO: SINIŠA PASALIĆ/RINGIER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Tako piše u veoma kratkom Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koga je Narodna skupština Srpske usvojila u junu mjesecu 2023.

A onda šok. Sudija Okružnog suda Banjaluka Siniša Marković danas je eksplicitno rekao da su odluke Ustavnog suda BiH “obavezne i konačne”.

Na koju konkretno odluku Marković misli?

Radi se o odluci Ustavnog suda BiH od 18. januara kojom je proglašen neustavnim člana 280a. Krivičnog zakonika RS koji se odnosi na povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda. U konkretnom slučaju sudilo se Muharemu Štulanoviću, profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je Republiku Srpsku javno nazvao genocidnom tvorevinom. A njeno proglašenje 9. januara nazvao je “okoćenjem”.

Nakon što je Ustavni sud BiH poništio pomenuti član KZ RS, tvrdi sudija banjalučkog suda, nema više osnova da se sudi Štulanoviću, te je oslobođen.

-Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano – rekao je Siniša Marković, piše Mondo.

FOTO: GORAN OBRADOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN OBRADOVIĆ/RAS SRBIJA

Tako su pale u vodu ocjene brojnih pravnih “stručnjaka” i savjetnika političara u Srpskoj koji su nas ubjeđivali da nas se ne tiču odluke Ustavnog suda BiH, naročito u krnjem sastavu, jer u njemu trenutno nema ni jednog sudija koga imenuje Narodna skupština Srpske.

“Priznali su i Šmita za visokog predstavnika”

-Presuda Okružnog suda u Banjaluci od 29.2. ove godine kojom je oslobodio optuženog Muharema Štulanovića od optužbe za krivično djelo povrede ugleda Republike Srpske, uz obrazloženje postupajućeg sudije da je to djelo dekriminalizovano nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH, dokaz je da sudovi u Republici Srpskoj primjenjuju odluke tog suda, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je u junu prošle godine donijela Narodna skupština Republike Srpske – ocjenjuje za Srpskainfo profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

Štaviše, dodaje Blagojević, današnja presuda Okružnog suda u Banjaluci je dokaz da sudovi u Srpskoj poštuju i primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH i kada ih je taj sud donio u “krnjem” sastavu od šest sudija, kako vole reći neki mediji u Republici Srpskoj.

Milan Blagojević
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-Najzad, najnovija presuda Okružnog suda u Banjaluci je dokaz da i sudovi u Republici Srpskoj, nažalost, priznaju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i njegove nametnute odluke bez obzira što su protivpravne, jer ne treba zaboraviti da je Šmit početkom jula prošle godine poništio Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH ubrzo nakon što je usvojen u Narodnoj skupštini RS, tako da zbog toga ni Okružni sud u Banjaluci nije u današnjoj presudi postupio po tom zakonu nego po odluci Kristijana Šmita. Time je priznao Šmita za visokog predstavnika, ali je, nažalost, kršeći Ustav BiH, Ustav Republike Srpske i Povelju UN, Okružni sud u Banjaluci priznao i da Šmit ima pravo da nam svoju volju nameće kao zakon – kaže Blagojević.

Prema njegovim riječima, nakon današnje presude ne treba uopšte imati dilemu da će tako postupati i odlučivati i svi ostali sudovi u Republici Srpskoj.

Svi oni su to činili i prije toga – naglašava Blagojević.

Pročitajte još

Zaštita i sankcije

Pomenuti Zakon o neprimjenivanju odluka Ustavnog suda BiH previđa zaštitu “od strane institucija RS” onih koji odbiju da poštuju odluke Ustavnog suda BiH i nađu se na udaru krivičnog zakonodavstva na niviou BiH. Međutim, zakon nije predvidio nikakve sankcije za one koje se ne povinuju zakonu Narodne skupštine RS.

Jedan od njih mogao bi da bude, niko drugi, do predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Prema riječima predsjednice Ustavnog suda BiH Valerije Galić, Dodik je preko advokata nedavno podnio apelaciju tom sudu, koja se odnosi na klevetu. Istina, odluka još nije donesena, ali se postavlja logično pitanje zbog čega se Dodik obraća sudu čije odluke navodno ne planira da provodi i poštuje?

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije