Kolumne

I, šta dalje?!

Višegodišnje vapaje poslodavaca da im se sa grbače skine i posljednji dio tereta porodiljskog bolovanja za radnice koje su zaposlene kod njih, napokon su čuli oni koji su trebali da čuju.

I, šta dalje?!
FOTO: SRPSKAINFO

Naime, već od sljedeće godine, cjelokupan ovaj trošak biće prebačen na državu, što su, logično, vlasnici preduzeća u Srpskoj dočekali kao ozebo sunce.

A zube su istupili pričajući da su im upravo porodiljska bolovanja jedna od najvećih kostiju zapelih u grlu koja će, kako su upozoravali, mnoge od njih na kraju i ugušiti, samo je pitanje vremena.

E da ne bi, ne daj bože, došlo do toga, Vlada je prelomila da u cjelosti preuzima sav trošak naknada za vrijeme porodiljskog, što će, nakon mnogo godina, staviti tačku na ovu priču.

Neko će reći dobro su se i sjetili, ali  u ovakvim situacima adekvatnija je ona izreka „bolje ikad, nego nikad“.

U svakom slučaju, država je poslodavce riješila velike finansijske muke, a sad ostaje da se vidi da li će i ko, osim njih samih, imati koristi od ovog poteza.

Tačnije, da li će ono što im ostane, kad ne budu plaćali bolovanja iz svog džepa, slagati u slamaricu ili će vajde od toga imati i radnici. Jer, ovde nije riječ o beznačajnim iznosima, što su više puta priznali i poslodavci, objasnivši da bi sa tim parama mogli svašta nešto da učine.

Naravno da se i radnici nadaju svom dijelu kolača, makar i kojom njegovom mrvicom, jer  većina njih u realnom sektoru zarađuje taman toliko da preživi.

Euforični zbog pomenutog rasterećenja, poslodavci već sada obećavaju da će sunce obasjati i njihove zaposlene. Naglašavaju da ne bi bio red da sve ono što uštede na porodiljskim bolovanjima, odnesu svojim kućama, uz objašnjenje da poslovanje njihovih preduzeća u dobroj mjeri zavisi i od toga koliko su oni koji rade za njih zadovoljni.

Međutim, nadu radnika u neko bolje sutra, ipak, nadjačava strah da će i ovaj put sve  ostati na onoj staroj „obećanje, ludom radovanje“. A ne bi bilo prvi put…