Politika

Ideja PDP o spajanju lokalnih i opštih izbora otpala u startu: Malo vremena i otpor vladajućih

Spajanje opštih i lokalnih izbora jedan je od zahtjeva iz rezolucije PDP koja je nedavno upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Glasanje na opštim izborima u BiH
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Međutim, od toga vjerovatno neće biti ništa jer trenutno nema političke volje, ali ni vremena da ta inicijativa bude realizovana.

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je da bi pomenuti prijedlog omogućio četiri godine kontinuiteta bez pritiska izbornih kampanja svake dvije godine, kako je trenutno slučaj.

– Ova ideja je dugo prisutna, jer načelno postoji stav i potreba da se izbori zajedno održavaju. Koliko vidimo, vladajuće strukture izbjegavaju ovakvo rješenje, ali mi ga i dalje smatramo veoma korisnim, i politički i ekonomski, da rasteretimo društvo stalne političko-izborne tenzije i da imamo cijeli jedan mandatni period oslobođen te presije. Naravno, mora postojati politička volja da se to uvede i to od strane vladajuće većine, a naše je da vršimo politički pritisak – rekao je Borenović.

Iz vladajuće koalicije odbacuju prijedlog PDP, jer smatraju da bi birači i izabrani predstavnici unaprijed morali znati da će im mandat trajati samo dvije godine.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica tvrdi da je cilj PDP da skrati mandate, jer nisu pobijedili na izborima i tako sruši volju građana koji su prošle godine izabrali svoje predstavnike na četvorogodišnji mandat.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ako se već skraćuje mandat mislim da bi to bilo najbolje uraditi sa lokalnim nivoom vlasti, jer je manje turbulentan nego opšti, a svakako birači trebalo bi unaprijed da znaju da će njihov glas vrijediti dvije godine, a takođe i kandidati da će im toliko trajati mandat – istakao je Mazalica.

Ostatak opozicije takođe ne vjeruje da će se sljedeće godine, pored lokalnog nivoa, birati i srpski član Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske te poslanici u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH.

Pročitajte još

Poslanik Liste za pravdu i red, Đorđe Vučinić, izajvio je da bi veći broj listića unio dodatnu pometnju na biračkim mjestima ukoliko ostane ovakav sistem brojanja glasova, jer bi u tom slučaju pred birače bilo stavljeno šest glasačkih listića, dva zbog lokalnih, a četiri zbog opštih izbora.

– Dok se prebroje pojedinačni glasovi za Narodnu skupštinu Srpske, cik zore je već zakucao, a mnoga biračka mjesta se zatvaraju iza pet časova ujutro. Druga priča bi potpuno bila ako bi se napokon uveli skeneri pa bi sve išlo mnogo brže – smatra Vučinić.

Predsjednik SDS Milan Miličević je za spajanje izbora, ali tvrdi kaže da za to nema dovoljno vremena jer će uskoro ući u izbornu godinu, u kojoj se izbjegavaju slične izmjene.

Milan Miličević iz SDS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Lično sam i ja, ali i SDS, zagovarali to i ranije, kao dio izmjena Izbornog zakona koje bi uključivale skenere i druge tehničke promjene, povećanje cenzusa, dvokružni sistem za inokosne funkcije, način kandidovanja kojim bi se izbjegli fiktivni politički subjekti. Nažalost, mislim da je, kao i obično, rok prekratak i tehnički nemoguće da se pomenute izmjene uvedu jer uskoro ulazimo u izbornu godinu – rekao je Miličević.

Smatra da je pomenute izmjene trebalo sprovesti ranije, ali da za to nije bilo dovoljno interesa.

– I ne samo da nije bilo interesa, već je bilo i opstrukcija da se do njih ne dođe. Dakle, ne vjerujem u spajanje izbora naredne godine ali podržavam. Treba istrajati i stalno o tome govoriti – rekao je Miličević, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije