Politika

IGNORIŠU GOVEDARICU I KRAJIŠNIKA Osnivači SDS pokušavaju da se VRATE U STRANKU

Da predsjednik SDS Vukota Govedarica više nema autoritet u toj stranci i juče se po ko zna koji put potvrdilo, nakon što je većina članova Predsjedništva te stranke izignorisala njegov poziv da dođu na sastanak, koji je trebao biti održan u Palama.

IGNORIŠU GOVEDARICU I KRAJIŠNIKA Osnivači SDS pokušavaju da se VRATE U STRANKU
Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Izvor Srpskainfo iz ove stranke kazao je da je sastanak trebao da se održi na inicijativu Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika parlamenta Srpske i jednog od osnivača SDS, koji već mjesecima pokušava da okupi članove Predsjedništva te stranke s jedne strane i bivše članove, odnosno osnivače SDS s druge strane.

Krajišnik je tako krajem maja ove godine ponovo poslao pismo članovima Predsjedništva SDS u kojem je tražio da se hitno sastanu sa osnivačima te stranke. On u pismu konstatuje da su predizborne aktivnosti u SDS u toku, te da je u više navrata predlagao da se održi zajednički sastanak grupe osnivača SDS s članovima Predsjedništva, a upravo u vezi izbora.

Na žalost, do sada takav sastanak nismo uspjeli održati. Smatramo da je sastanak bitan, jer bi bila velika šteta da u budućim strukturama SDS ne bude važnih osnivača stranke koji su voljom visokog predstavnika izopšteni iz politike. Mislimo da osnivači samo mogu pomoći stranci, jer jedan od možda najvažnijih razloga što SDS ne sija svojim pobjedničkim sjajem je što je ostala bez svojih temelja i bez ljudi po kojima je prepoznatljiva u javnosti –  navodi Krajišnik u svom pismu, koji je u posjedu Srpskainfo.

On u pismu dalje navodi da im osnivači  SDS, koji bi prisustvovali sastanku, nisu konkurencija, niti žele da zauzmu njihove funkcije ili mjesta u politici.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Krajišnik tvrdi da osnivači samo žele da SDS bude ono što je nekada bila, a to je pobjednička stranka. U pismu se dodaje da će, osim njega, grupu osnivača SDS na tom sastanku činiti Stevan Medić, Dušan Kozić, Veljko Stupar, Luka Čulić, Milan Ninković, Rajko Papović, Božidar Vučurević, Slobodan Bijlić i Gojko Kličković.

Izvor Srpskainfo iz ove stranke ističe da se većina članova Predsjedništva SDS oglušila o Krajišnikovo pismo, nakon čega se on obratio Govedarici kako bi on sazvao sastanak.

Govedarica je, kako saznajemo, ovih dana poslao cirkularnu poruku članovima Predsjedništva SDS u kojoj je tražio da se juče u 14 časova okupe u Palama. Na sastanak su, između ostalih, bili pozvani Mirko Šarović, Milan Miličević, Mićo Mićić, Milovan Bjelica, Dragan Ćuzulan, Mladen Bosić, Drago Bundalo, Nadeta  Planinčević, Nemanja Vasić, Dragan Mektić, Darko Babalj i Aleksandra Pandurević.

Pročitajte još

Međutim, prema saznanjima Srpskainfo, većina njih se juče, ipak, nije pojavila na sastanku.

Sa većinom članova Predsjedništva juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ili nisu bili raspoloženi za razgovor. Jedan od rijetkih od kojeg smo uzeli izjavu bio je Miličević, koji je kratko kazao da nije bio u prilici da ode na navedeni sastanak jer je na službenom putu.

I Pandurevićeva je u razgovoru za Srpskainfo potvrdila da ni ona nije otišla na sastanak.

– Uz svo uvažavanje Krajišnika i njegovih dobrih namjera, ne vidim šta imamo pričati o unutarstranačkim izborima s Papovićem, koji je od 2010. godine trojanac od SNSD i koji je te iste godine presudio da Nebojša Radmanović bude izabran za člana Predsjedništva BiH – navela je ona.

Pandurevićeva je podsjetila i da je Kličković bio kandidat druge partije, kao i Vučurević i Ninković.

– Oni su otvoreno radili protiv SDS, a u korist SNSD. Apsurdno je sa njima odlučivati o SDS, osim ako se ne žele na sporedna vrata praviti mostovi ka SNSD. Ja nisam za te mostove – poručila je ona.