Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IMA LI IZBORA ZA RATNE ZLOČINCE Bećirovićev prijedlog dopuna Izbornog zakona BiH PODIJELIO JAVNOST

Politika
Autor:

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Delegat SDP Denis Bećirović predožio je da se na izborima u BiH zabrani kandidovanje i onima koji su odležali kaznu za ratni zločin, u partijama iz Srpskoj ne vjeruju da će takav prijedlog proći pored krupnijih i i hitnijih izmjena Izbornog zakona, dok su zaštitnici ljuskih prava prilično oprezni.

Izbornim zakonom BiH sada je zabranjeno kandidovanje ili obavljanje bilo koje izborne, imenovane ili neke druge funkcije samo onima koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne za ratni zločin po presudi Haškog tribunala i pravosuđa u BiH ili se nalaze pod optužnicom.

Delegat SNSD u Domu naroda BiH Lazar Prodanović naglašava da je Bećirović ponovio prijedlog dopuna zakona od prije nekoliko godina, s ciljem „skretanja pažnje s ukupnog stanja u BiH“.

– Ne mogu se još izjasniti kakav će biti stav SNSD ukoliko dođe u poceduru, ali mala je vjerovatnoća da će se izmjene Izbornog zakona razmatrati parcijalno, bez ostalih važnih pitanja koje se pominju i bez pristupa koji bi mogao da dobije značajniju podršku – kaže Prodanović za Srpskainfo.

S druge strane, Prodanović smatra da bi trebalo razmotriti odnos političkih partija prema osobama osuđenim za ratne zločine tako „da eventualno ne budu kandidovani na listama za učešće u zakonodavnim tijelima od najnižeg do najvišeg nivoa“.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Takođe, treba vidjeti i kako je u zakonodavstvima drugih zemalja u regionu. Ne treba ići u smjeru da se eventualno ugrozi Evropska konvencija o ljudskim pravima, pravo pojedinca da bude izabran ili da učestvuje u izbornom procesu. Situacija u BiH jeste specifična i zato je moguće da ova tema izaziva uznemirenost građana. Trebalo bi naći neki balans, koji bi bio put ka pomirenju i povjerenju u BiH – zakjučuje Prodanović.

Poslanik PDP u PS BiH Mira Pekić naglašava da Bećirovićev prijedlog izmjena zakona još nije stigao pred parlament, ali da ne vjeruje da će on „značajno popraviti političku situaciju u BiH, kao ni sam Izborni zakon“.

Foto: PDP/RAS Srbija

Mira Pekić

– Za sada, prvenstveno nam trebaju izmjene Izbornog zakona koje se tiču uvođenja novih tehnologija. Potreban nam je konsenzus, koji će poboljšati izborni proces, na koji stvarno imamo mnogo primjedbi – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović kaže da zvaničnog stava po ovom pitanju nemaju, jer institucija nije zaprimila ni jednu žalbu.

Foto: Banjalučki centar za ljudska prava/RAS Srbija

Ljubinko Mitrović

– Stvar je parlamenta da li će usvojiti takve izmjene zakona. Sa stanovišta ljudskih prava, može se tumačiti na jedan i na drugi način. To je jako kompleksan problem. Treba voditi raspravu o ovom bez uplitanja politike – oprezno kaže Mitrović.

Vehid Šehić iz Koalicije za fer i poštene izbore „Pod lupom“ smatra da bi prvo trebalo mijenjati Ustav BiH, jer su mnoge odredbe iz njega preuzete u Izborni zakon BiH.

– Problem su političke partije, jer one kandiduju ljude na izborima. Često čujemo da se naši političari pozivaju na pretpostavku nevinosti. To jeste standard u krivičnom pravu, niste krivi dok se ne dokaže, ali se zanemaraje da osim krivične, postoji politička i moralna odgovornost. Ne radi se samo o ratnim zločinima. Imamo političare za koje je utvrđeno da imaju faslifikovanu visokoškolsku diplomu, ali se oni i dalje nalaze u vlasti. Možda javnost treba da vodi računa i da takvim ljudima i strankama ne daje podršku na izborima. To bi za njih bila najveća sankcija – kaže Šehić.

Da zabrana koju predlaže Bećirović postoji u Izbornom zakonu, Fikret Abdić ne bi mogao da bude načelnik opštine Velika Kladuša. Ili, pokojni Simo Zarić (SP) ne bi svojevremeno mogao da bude zamjenik načelnika opštine Šamac, a Blagoje Simić ne bi se sada nalazio na mjestu odbornika SDS u SO Šamac. Svi su prethodno odslužili kaznu za ratni zločin.

Bitno zbog povratnika

Prijedlog dopuna Izbornog zakona BiH koji je predložio Bećirović čeka na pokretanje procedure razmatranja u PS BiH.

Foto: Klix/RAS Srbija

Denis Bećirović

– Nijedna osoba koja je izdržala kaznu zatvora koju je izrekao Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ili Sud BiH, RS, FBiH ili Distrikta Brčko, ili druge zemlje zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, ne može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji BiH – navodi se u prijedlogu.

Bećirović navodi da je ograničavanje biračkog prava princip koji postoji u većini zemalja svijeta, a da je u slučaju BiH to važno zbog povratka izbjeglih i raseljenih i da pojedincima „ne treba datu šansu da nastave sa svojim nedjelima, samo drugim sredstvima“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO