Društvo

VASPITAVATI IH STRPLJIVO I BEZ NASILJA Ombudsmani za zabranu FIZIČKOG KAŽNJAVANJA djece u BiH

Ne postoji jedinstven recept za odgajanje koji se može primjeniti na svu djecu, u svim situacijama, ali roditelji treba da izbjegavaju sve postupke koji su štetni za djecu i koji dugoročno nemaju efekta.

VASPITAVATI IH STRPLJIVO I BEZ NASILJA Ombudsmani za zabranu FIZIČKOG KAŽNJAVANJA djece u BiH
FOTO: SHUTTERSTOCK

Smatraju to u instituciji Ombudsmana za ljudska prava BiH, koja je predstavila specijalni izvještaj „Zabrana fizičkog kažnjavanja djeteta u BiH“, pripremljen uz podršku Unicefa.

Ombudsmani podsjećaju da je fizičko kažnjavanje odraslih zabranjeno i kažnjivo u svim situacijama i sredinama, a djece uglavnom samo u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, socijalne brige i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Oni, između ostalog, ističu da ne mogu prihvatiti da naše društvo čak i odobrava kada se istovremeno djeca izlažu nekom obliku fizičkog napada ili nasrtaja, povređivanja ili zastrašivanja radi kažnjavanja ili disciplinovanja.

Dobre roditeljske vještine su uče i stiču, a roditeljska ljubav ne znači davanje potpune i neograničene slobode. Bilo bi dobro da roditelji nastoje da kritikuju i disciplinuju ponašanje svog djeteta, a ne samo dijete ili njegovu ličnost – smatraju u ovoj instituciji.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da se slučajevi fizičkog nasilja nad djecom u BiH prijavljuju, ali je pretpostavka da u praksi slučajeva fizičkog kažnjavanja koje primjenjuju roditelji ili druge odrasle osobe ima mnogo više.

– Svjesni da izričita zabrana fizičkog nasilja nad djecom u široj i stručnoj javnosti izaziva dosta rasprava i polemike, Ombudsmani bez obzira na to žele da upozore nadležna tijela da što prije treba, kroz zakonske norme, zabraniti fizičko kažnjavanje djeteta u porodici. Neophodno je da se zabrana jasno definiše i sankcioniše – navodi se u ovom izvještaju, te konstatuje da je riječ o obavezama koje moramo ispuniti uvažavajući međunarodne standarde, te da se smatra da fizičko kažnjavanje ima štetne posljedice po dijete.

Kako ističu, u BiH fizičko kažnjavanje djece još nije adekvatno tretirano, te pojedini porodični zakoni moraju da se mijenjaju i dopune.

Zabranjeno u RS, ali ne u FBiH i Brčko distriktu

Fizičko kažnjavanje djece je tako zabranjeno u RS, dok u FBiH i Brčko distriktu ne postoji jasna zakonska zabrana takvog kažnjavanja u porodici.

Ombudsmani smatraju i da nije dovoljno donijeti zakone, već da je to samo prvi korak u stvaranju okruženja u kojem će se poštovati djetetovo ljudsko dostojanstvo i pravo na zaštitu od ugrožavanja psihičkog i fizičkog integriteta, kakvu imaju i odrasli.

– Istovremeno se mora raditi i na podizanju svijesti o pozitivnom i odgovornom roditeljstvu. Za primjenu zakona neophodno je da se pripremi teren i sistemska podrška porodici radi nenasilnog rješavanja problema i izbora alternativnih oblika disciplinovanja djeteta – navode iz institucije Ombudsmana.

Ističu, međutim, da zabrana fizičkog kažnjavanja djeteta ne znači zabranu odgajanja i disciplinovanja djeteta, nego zahtjeva nove metode, te strpljivo i dosljedno postavljanje granica.

– Postoje i nefizički oblici kažnjavanja, kada se djeca verbalno vrijeđaju, omalovažavaju i zastrašuju, ignorišu, ponižavaju, koji su okrutni i ponižavajući, te takođe u suprotnosti s Konvecijom o pravima djeteta – ističe se u izvještaju.

Najčešće prijavljuju roditelji

U RS je za prethodne dvije godine evidentirao 55 slučajeva fizičkog kažnjavanja 56 djece od strane odraslih, podaci su MUP-a RS.

Najviše je djece starosti do 14 godina, a zatim onih starosti od 16 do 18 godina. Najčešće su slučajeve prijavljivali roditelji, a mnogo rjeđe škole, sama djeca, medicinske ustanove, centri za socijalni rad itd.

U 39 slučajeva podnijeti su izvještaji o počinjenom krivičnom djelu, a u 14 slučajeva zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu