Društvo

„IMA NAJMANJE KONTRAINDIKACIJA“ Kineska vakcina bi mogla biti SPAS ZA DJECU, ako se pojavi novi soj korone

To što se kineska vakcina Sinofarm, prema najavama zvaničnika, može davati i djeci starosti od tri do 17 godina nam pruža veliku dozu sigurnosti u situaciji kad se pojavljuju novi sojevi korona virusa za koje se smatra da mogu biti opasniji po mališane, kažu stručnjaci.

„IMA NAJMANJE KONTRAINDIKACIJA“  Kineska vakcina bi mogla biti SPAS ZA DJECU, ako se pojavi novi soj korone
FOTO: URS FLUEELER/EPA

Jedinstvena u svijetu

Oni napominju da iako je vakcina bezbjedna i za najmlađe, treba sačekati s prijavljivanjem djece za imunizaciju, jer težište i dalje treba da bude na ranjivijim i osetljivijim grupama.

Da je Sinofarmova vakcina jedina koju mogu da prime i djeca, istakao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Kineska vakcina ima najmanje neželjenih kontraindikacija u svijetu. Biće jedina u svijetu koju će moći da dobiju djeca starosti između tri i 17 godina – rekao je predsjednik na konferenciji u utorak, a da se ova vakcina može davati djeci od tri godine starosti potvrdio je i epidemiolog dr Predrag Kon.

Pročitajte još

Pedijatar-pulmolog dr Saša Milićević kaže za Kurir da nam to što postoji vakcina koja se može primjenjivati na djeci omogućava mnogo mirniji san.

– Jako je dobro što postoji takva neka vakcina u koju možemo da se uzdamo ukoliko bi se desilo da ovaj novi soj dođe i kod nas. Istraživanja u svijetu pokazuju da novi soj, pored toga što je infektivniji, dosta više napada i dječju populaciju. U takvoj situaciji mnogo znači to što postoji neka vakcina koja može da bude spasonosna za djecu – kaže on.

Smatra da je ova vakcina bezbjedna, jer je riječ o tzv. klasičnoj vakcini, zasnovanoj na umrtvljenom virusu, koja je, kako kaže, na neki način srodna vakcinama koju djeca već primaju po kalendaru vakcinacije.

– To što djeca mogu da je koriste ne znači da im je zaista i neophodna. Ovaj stari soj zasad nije davao težak oblik bolesti kod djece. Bilo je slučajeva upale pluća, ali ne toliko teških oblika infekcije da bi sada bila neophodna, te bi u vezi s tim trebalo sačekati i preporuke SZO – kaže on.

Infektolog prof. dr Dragan Delić kaže da Kina ima takvu tehnologiju i razvoj kojem se samo možemo diviti.

Prvo prioriteti

– Klasična vakcina, kakvu su oni razvili, ne pripada inovativnim, ali klasične vakcine su u istoriji završile posao za mnoge infektivne bolesti. Ipak, u ovom trenutku, dok nam gori tlo pod nogama, prije svega treba da razmišljamo kako da zaštitimo stariju i ranjivu populaciju, zdravstvene radnike, hronične bolesnike, one s profesijama koje ih čine izloženim virusu. Treba poštovati prioritet, a potom će djeca, koja ne razvijaju težu kliničku slika, doći na red.

Prihvati notifikacije